Goudupdate: goud is de veilige haven
April was de slechtste maand voor de Nasdaq sinds de aandelencrash van 2008. De index, waar vooral aandelen van technologiebedrijven worden verhandeld, daalde bijna 16% in een maand tijd.
Zwaargewicht Amazon maakte afgelopen vrijdag de cijfers over het eerste kwartaal van 2022 bekend. Het bedrijf maakte voor het eerst in zeven jaar tijd verlies. Het aandeel verloor vrijdag 14% van haar waarde.
Ook Apple kwam met cijfers. De resultaten over het eerste kwartaal zijn goed maar het bedrijf gaf wel aan dat verstoringen in de aanvoer van goederen een bedreiging vormt. De impact hiervan zou tussen de 4 en de 8 miljard Amerikaanse dollars kunnen bedragen. Het aandeel verloor vrijdag bijna 4%.
De AEX sloot vrijdag 0,7% hoger maar de late daling van de Amerikaanse beurzen zal maandag negatieve impact hebben.
Goud als veilige haven
De hoge inflatie dwingt centrale banken de rente te verhogen. De FED heeft in maart de eerste verhoging doorgevoerd. Naar verwachting zal de FED aanstaande woensdag de rente met 50 basispunten (0,5%) verhogen.
Geld lenen wordt duurder en dit heeft impact op de economische ontwikkelingen. De inflatie is in relatief korte tijd hard gestegen. Wanneer de inflatie langere tijd hoog blijft dan zal de FED en de ECB reeksen van renteverhogingen moeten doorvoeren.
De economie is de afgelopen jaren zwaar gestimuleerd met goedkoop geld en hier is nu een einde aangekomen. De AEX staat dit jaar op een verlies van 10,5%.
Goud fungeert als veilige haven tijdens deze dalingen. Hoge inflatie en economische tegenwind stutten de goudprijs. Inmiddels staat goud in euro’s dit jaar al bijna 12% hoger.
Zilver moest afgelopen week weer ruimte inleveren maar staat dit jaar wel 5,5% hoger. De vraag naar zilver wordt voor ongeveer 50% bepaald door de industrie. Wanneer het economisch minder goed gaat dan zal de industriële vraag ook krimpen.
Aan de andere kant staan beleggers die deze krimp opvangen. Zilver heeft in het verleden de goudprijs gevolgd maar met enige vertraging. Tijdens de financiële crisis steeg goud hard en duurde het maanden voordat zilver steeg.
De index met 16 grote goudmijnen moest door met name het negatieve sentiment rondom aandelen waarde inleveren. De HUI noteert dit jaar 8% hoger. De koers van Bitcoin noteert in 2022 16% lager.
De euro is dit jaar al 7% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarmee noteert de euro op het laagste punt in 5 jaar tijd.
Goud kopen bij Doijer & Kalff
Wanneer u uw koopkracht wilt beschermen dan is beleggen in goud een goede optie. Het kopen van fysiek goud is zeer gemakkelijk en veilig met een account van Doijer & Kalff.
Open een account en krijg toegang tot ons platform. Het edelmetaal dat u koopt wordt onder uw naam opgeslagen. Volledig beveiligd en verzekerd.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.