Open voor orders

Goudupdate: goudprijs +8%

Gepubliceerd op 15 mei 2022
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs is dit jaar ruim 8% gestegen in euro’s. Zilver moest deze week de eerdere winst van dit jaar weer inleveren en noteert, gemeten in euro’s, 1% lager.

De wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar sloot deze week op 1,0412. Dit is het laagste punt in bijna 20 jaar. Ondanks de sterke Amerikaanse dollar, wat over het algemeen negatief effect heeft op de goudprijs, blijft goud stabiel.

Naar verwachting zal de FED de rente dit jaar nog een aantal keer verhogen om de inflatie proberen te temperen. Jerome Powell gaf deze week aan dat de FED niet actief overweegt om de rente met 75 basispunt (0,75%) te verhogen.  Maar dus wel met 50 basispunten.

De FED heeft dit jaar de rente twee keer verhoogd met 50 basispunten. De 10-jaars rente in de Amerika zakte deze week weer onder de 3% en sloot op 2,928%.

Voorzitter van ECB, Christine Lagarde, liet deze week weten dat de ECB in juli het opkoopprogramma, dat ter stimulering van de economie actief is, te willen beëindigen.

Verder gaf Lagarde aan dat de rente in de Eurozone in juli verhoogd zou kunnen worden. In 2011 voerde de ECB de laatste renteverhoging door. De uitspraken van Lagarde hebben een verdere daling van de euro niet kunnen voorkomen.

Goud als enige stijger

De AEX kon deze week iets herstellen maar staat dit jaar op een verlies van 12,5%. De markt van crypto daalde hard.  Bitcoin daalde onder de $30.000 en staat dit jaar op een verlies van 33%.

De HUI, de index van 16 producerende goudmijnen, daalde tevens hard. De winst op de aandelen van goudmijnen is inmiddels verdampt. De HUI is dit jaar gezakt met 4,6%. Dit percentage is gemeten in dollars. In euro’s staat de HUI 4% hoger.

Aanstaande woensdag komt het inflatiecijfer van het Verenigd Koninkrijk over april naar buiten. Donderdag wordt de data over de werkeloosheid in Nederland bekend.

De FED en de ECB houden met name het inflatiecijfer en het werkeloosheidspercentage in de gaten. De inflatie is torenhoog maar de werkeloosheid is laag. Wanneer hier verandering in komt dan zullen centrale banken minder snel geneigd zijn om de rente te verhogen.

Lees hier meer over beleggen in goud.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice