Goudupdate: inflatie juni naar 9,9%
Deze week kwam het laatste cijfer over de inflatie in Nederland naar buiten. De geldontwaarding is in juni uitgekomen op 9,9%. Iets lager dan de 10,2% in mei.
In Europa kwam de inflatie in juni op een nieuw record uit van 8,6% op jaarbasis. In 17 van de 19 landen steeg de inflatie. Uitzonderingen zijn Nederland en Duitsland, waar de inflatie dus licht afnam.
De ECB komt 21 juli 2022 bijeen en zal dan een rentebesluit nemen. Eerder gaf de ECB al aan de rente met 25 basispunten te willen verhogen. Gezien het hoger dan verwacht inflatiecijfer zou een verhoging van 50 basispunten reëel zijn.
Economische indicatoren verslechteren
Afgelopen dagen kwamen er flink wat cijfers naar buiten die op verslechterende economische ontwikkelingen duiden. Zo bleek afgelopen dinsdag dat het consumentenvertrouwen in Duitsland verder is verslechterd.
Ook steeg de Duitse werkeloosheid van 5,0% in mei naar 5,3% in juni. Volgens het Duitse Federale Arbeidsbureau heeft de stijging maken met een toename in de registratie van Oekraïense vluchtelingen.
In Frankrijk daalde het consumentenvertrouwen onverwacht van een stand van 85 in mei naar 82 in juni. Economen gingen vooraf uit van een stand van 85.
In Nederland bleek dat het vertrouwen onder ondernemers in de industrie is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 9,9 in mei naar 8,1 in juni.
De industriële activiteiten in Nederland zijn tevens gedaald in juni. De inkoopmanagersindex in Nederland daalde van 57,8 in mei naar 55,9 in juni.
Een stand onder de 50 punten betekent krimp. In Italië daalde de index van de industrie van 51,9 in mei naar 50,9 in juni.
In geheel Europa daalde de inkoopmanagersindex van 54,6 in mei naar 52,1 in juni. Dit de laagste stand in 22 maanden tijd.
In Amerika bleek de economische krimp nog wat groter dan eerder werd aangenomen. Het bruto binnenlands product (BBP) is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,6% gedaald. In het vierde kwartaal was er nog een groei van 6,9%.
Tevens daalde het consumentenvertrouwen in Amerika naar het laagste punt in 16 maanden tijd en nam de industriële activiteit af van 57 in mei naar 52,7 in juni.
Aandelen hard onderuit
De koersen van aandelen zijn in de eerste 6 maanden van 2022 hard gedaald. Het was een van de slechtste periodes ooit. De AEX staat dit jaar op een verlies van 17,5%.
Hoge inflatie en recessievrees spelen de markt parten. De grootste verliezer is crypto. Zo heeft de grootste digitale munt de slechtste maand ooit achter de rug. Bitcoin daalde in juni met 38% en staat dit jaar op een verlies van 57%.
De euro staat ook op een flink verlies van ruim 8% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De zilverprijs daalde afgelopen week hard. In euro’s staat zilver dit jaar 6,8% lager. Zilver is ten opzichte van goud behoorlijk interessant aan het worden. Hierover deze week meer!
Goud is een van de enige winnaars. De goudprijs noteert dit jaar in euro’s 7,9% hoger. De HUI, index van 16 producerende goudmijnen, staat op een verlies van 15% in Amerikaanse dollars en op -7% in gemeten in euro’s.
Daarmee is direct duidelijk dat beleggen in aandelen van goudmijnen heel anders kan uitpakken dan beleggen in goud.
Komende vrijdag komt in Amerika het banencijfer over juni naar buiten. Dit is een van de belangrijkste economische indicatoren.
Mocht u ondertussen uw vermogen willen beschermen tegen inflatie open dan een account bij Doijer & Kalff en koop betrouwbaar en veilig goud en zilver dat onder uw naam wordt opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen ter wereld.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.