Goudupdate: inflatie Nederland naar 13,6%
De inflatie is in Nederland in augustus, op basis van de Europese rekenmethode, gestegen naar bijna 14%. De stijging is veroorzaakt door stijgende prijzen van energie en voeding. In juli bedroeg de inflatie op basis van de Europese rekenmethode nog 11,6%.
Met een cijfer van 13,6% staat Nederland op plaats 4 van eurolanden met de hoogste inflatie. Estland, Letland en Litouwen hebben de hoogste inflatie met cijfers tussen de 21% en de 25%.
De inflatie in Europa staat momenteel op 9,1%. De ECB zal de rente sneller moeten verhogen om de inflatie te beteugelen maar de ECB is veel te afwachtend. Komende donderdag zal de ECB naar verwachting een renteverhoging van 75 basispunten (0,75%) doorvoeren. De rente staat momenteel op 0%.
Ondertussen zijn de producentenprijzen in de eurozone in juli op maandbasis met 4% gestegen. Op jaarbasis kwam het cijfer uit op 37,9%. Een stijging in producentenprijzen betekent dat er nog meer inflatie zal volgen. Daarnaast speelt de zwakke euro ook een hogere inflatie in de kaart. De euro heeft dit jaar al 12,4% verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
AEX staat inmiddels op verlies van bijna 15%
De aandelenmarkt heeft inmiddels behoorlijk last van de renteperikelen en hoge inflatie. De AEX kreeg afgelopen vrijdag wat steun van een meevallend Amerikaanse banenrapport maar op weekbasis verloor de Amsterdamse index uiteindelijk 3,7%. In 2022 staat de AEX op een verlies van 14,6%.
De goudprijs daalde in euro’s met 1,3%. De prijsontwikkeling van goud heeft nu ruim een jaar last van een sterker wordende Amerikaanse dollar. Een duurdere dollar maakt goud internationaal duurder omdat er wordt afgerekend in dollars. Dit drukt de vraag naar goud wat weer negatieve invloed heeft op de goudprijs. Ondanks de relatief sterke dollar staat een belegging in goud dit jaar in euro’s op een winst van 7%.
De zilverprijs heeft tevens last van een sterkere dollar en is gemiddeld veel beweeglijker dan goud. De zilverprijs daalde afgelopen week met 4,2% en staat dit jaar in euro’s 11,4% lager. De goud-zilver ratio behaalde afgelopen week het hoogste niveau van het jaar met een cijfer van 1/96.
Hieronder de grafiek van de goud-zilver ratio van de laatste 30 dagen.
Bron: Goldprice.org
Het geduld van beleggers in zilver wordt flink op de proef gesteld. De fundamenten van vraag en aanbod worden steeds beter. De mijnproductie is sinds een aantal jaar dalende terwijl de vraag toeneemt.
Zo wordt voor de productie van zonnepanelen steeds meer zilver verbruikt. Waar 20 jaar geleden nauwelijks vraag was naar zilver vanuit deze sector, is het verbruik inmiddels opgelopen naar zo’n 17% van de totale jaarlijkse mijnproductie. Voor de productie van elektrische auto’s en zonnepanelen is bijna 30% van de jaarproductie nodig.
Deze sectoren groeien hard waardoor de vraag de komende jaren alleen maar zal toenemen. Maar dit is niet terug te zien in de prijs. De zilverprijs staat staat nu op hetzelfde niveau als in 2016. Geduld is een schone zaak.
Komende week zal alle aandacht uitgaan naar donderdag als de ECB de renteverhoging gaat aankondigen. De prijzen van edelmetalen stonden in het verleden in de aanloop naar renteverhoging onder druk. Dat beeld was vorige week ook te zien. De FED zal op 21 september de vijfde renteverhoging in 2022 doorvoeren.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.