Een collectief gebrek aan marktpsychologie en de dollar als het paard van Troje
We moeten het deze week even over iets essentieels hebben en tevens iets waaraan ik mij vreselijk kan irriteren, dus graag behoed ik u hiervoor. Marktpsychologie! Juist nu op het moment dat het spreekwoordelijke “bloed door de straten vloeit” en beleggers het vertrouwen verliezen in de kracht van goud en zilver, nadat de recente opleving op weerstand stuitte door een sterke dollar.
Een collectief gebrek aan marktpsychologie
Toen zilver halverwege augustus bezig was met aan opmars naar de +$20/oz, zagen we een enorme toestroom in het aantal orders. Een explosieve koersstijging geeft voor veel beleggers de doorslag om zilver te kopen en in te stappen. Echter zien we doorgaans terug dat, zodra retail beleggers massaal in zilver stappen, de koers het tegenovergestelde doet. Denk maar aan de “silver short squeeze” begin vorig jaar; een kortstondige hosanna, waarna de koers als een kaartenhuis implodeerde, doordat institutionele partijen, zoals hedgefondsen massaal short gingen en dus de retail beleggers op hun buurt weer werden gesqueezed. Velen zouden er verstandig aan doen door de bekendste quote van Warren Buffett: “Be greedy when others are fearful” in te lijsten en boven hun bed te hangen.
Vergeet emotie en “the fear of missing out” maar vertrouw uitsluitend op data, zoals de goud-zilver ratio. Persoonlijk is dit de enige indicator die ik gebruik voor lange termijn investeringen in goud of zilver. Historisch gezien is dit de enige accurate leidraad die zichzelf keer op keer heeft bewezen, en een bijkomstig voordeel is dat je in één klap verlost bent van (irrelevante) fundamentele factoren die je eventueel beïnvloeden om wel of niet in te stappen.
Laat uw beleggingsstrategie dus niet afhangen van foutieve marktpsychologie, maar stap in zodra goud of zilver ondergewaardeerd is volgens de ratio, niet ten tijde van een rally, maar voordat deze plaatsvindt. Degenen die zilver nu een te riskante belegging vinden gezien de recente correctie; zeg niet dat ik u er niet op heb geattendeerd om te overwegen of een belegging in zilver uiterst strategisch is gezien het feit de ratio nu 1:94 is. Een buitenkansje dat zich om de zoveel jaren een keer voordoet.
De Amerikaanse dollar als het paard van Troje
Macro-economen die koketteren over hoe solide de Amerikaanse economie wel niet is; hoe veerkrachtig de dollar is gebleken, nadat de Fed de rente heeft verhoogd met 75 basispunten (0,75%); en dat een recessie is uitgesloten. Dit verdient meer nuance. Ja, de VS heeft de veerkrachtigste en sterkste economie van de wereld, maar vergis u niet. De dollar is momenteel zo sterk, dat het inmiddels fungeert als een paard van Troje en andere landen en verschillende markten hiervan pijn ondervinden.
Terwijl de euro in 20 jaar tijd zich op een absoluut dieptepunt bevindt, heeft de dollar over diezelfde periode een indrukwekkende performance laten zien (zie grafiek). Echter, is dit een zorgwekkend teken, aangezien we allemaal onderdeel zijn van dezelfde globale wereldeconomie.
Een sterke dollar verhoogt namelijk de kosten van in dollars genoteerde schulden voor opkomende markten en het verlaagt hun vermogen om die schulden af te lossen. Voorts jaagt de dollar inflatie aan, omdat landen bij import meer moeten uitgeven vanwege hun zwakke valuta om goederen geleverd te krijgen. Dit leidt er op zijn beurt weer toe dat de BRICS landen wegtrekken van de dollar en dichter bij elkaar staan, ofwel deglobalisering zoals we nu óók zien. Zo rekent China het Russische gas inmiddels niet meer af in dollars, maar in roebels.
Niet alleen schaadt de dollar onze economie, maar ook die van zichzelf, omdat de export globaal minder concurrerend is dan voorheen zullen de bedrijfswinsten in de VS lager uitvallen, aangezien landen minder importeren. Eveneens wordt de Amerikaanse export geschaad en dit zal leiden tot een groter handelstekort, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een lager BBP voor de VS.
Normaal gesproken is een sterke dollar een slecht teken voor grondstoffen, met name voor edelmetalen zoals goud en zilver, maar inmiddels is de dollar zo sterk dat het haar eigen economie en de wereldeconomie ontwricht. We kunnen dan inmiddels niet meer spreken van een sterke dollar, maar eerder van een sloopkogel.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.