Open voor orders

Goudupdate: goud blijft boven de $2000 terwijl inflatie daalt

Gepubliceerd op 15 apr 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs bereikte deze week even het niveau van $2040 per troy ounce en sloot uiteindelijk op $2004. Het oude record van $2075 zal niet zomaar worden gebroken. Hier is meer voor nodig. Zilver sloot op $25,32. De goud-zilver ratio daalde op weekbasis van 1/80 naar 1/79.

Afgelopen woensdag werd in de VS het inflatiecijfer van maart bekendgemaakt. De inflatie daalde van 6% in februari naar 5% in maart. Het cijfer was iets lager dan verwacht. De kerninflatie (inflatie zonder voedsel en energie) steeg echter van 5,5% naar 5,6%. Hierdoor is kans aanwezig dat de FED begin mei een renteverhoging van 25 basispunten gaat doorvoeren.

De Dollar Index en goud

De Dollar Index, een referentiekader dat aangeeft hoe sterk of zwak de Amerikaanse dollar is t.o.v. de belangrijkste valuta’s in de wereld, is sinds september vorig jaar flink gedaald. Een zwakke Amerikaanse dollar is gunstig voor goud en vice versa.

Bron: Investing.com

De goudprijs bereikte in september van 2002 het laagste punt in 2 jaar tijd. Goud noteerde op dat moment $1629 terwijl de Dollar Index het hoogste punt van 114 bereikte (zie grafiek hierboven). Op 1 februari zakte de Dollar Index naar 101 en bereikte de goudprijs $1952. Hierna steeg de Dollar Index en kwam de goudprijs weer onder druk.

Deze maand daalde de Dollar Index opnieuw naar 101 en piekte de goudprijs op $2040. Uiteraard zijn er meerdere factoren die de goudprijs beïnvloeden maar de sterkte van de Amerikaanse dollar is de meest dominante factor. Mocht de index onder de 100 punten dalen dan kan de goudprijs richting een nieuw record bewegen.

De FED is nagenoeg klaar met het verhogen van de rente als de inflatie niet opnieuw oploopt. Een verhoging begin mei kan op korte termijn extra steun geven aan de dollar. Maar op middellange termijn is de kans groter dat de dollar verder onder druk komt te staan. Internationaal wordt er steeds minder afgerekend in dollars waardoor de dominantie van de Amerikaanse munt afneemt. Landen als China, Rusland en India gebruiken de dollar steeds minder als betaalmiddel voor de handel onderling.

Dit jaar staat een belegging in goud in euro’s op een winst van 6,2%. Zilver steeg deze week verder en noteert op een winst van 2,4%.

Agenda

Donderdag wordt het laatste cijfer van het consumentenvertrouwen in Nederland en België bekendgemaakt.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice