Open voor orders
Goud en zilver

Kennisbank

Onze klanten kiezen in veel gevallen voor edelmetaal, goud en zilver, als een vorm van waardeopslag. Het behouden van vermogen staat centraal. Goud en zilver hebben duizenden jaren als betaalmiddel gediend.

Sinds 15 augustus 1971 is er geen goudstandaard meer waardoor alle valuta’s niet meer zijn gedekt door een onderliggende waarde. Sindsdien is er sprake van fiat geld of fiduciair geld waarbij de waarde berust op het vertrouwen in de centrale bank die de valuta uitgeeft.

De laatste jaren is er veel geld bijgedrukt door onder andere de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse centrale bank (FED). Hierdoor is de inflatie hard opgelopen. Deze devaluatie van de munt is de reden om vermogen aan te houden in goud en zilver.

Wanneer u heeft besloten om edelmetaal te willen kopen dan kunt u kiezen tussen het kopen van goud of het kopen van zilver. De fundamenten tussen beide edelmetalen zijn nogal verschillend.

Goud kent met name een monetaire vraag. Dat bestaat uit de vraag naar goud vanuit centrale banken en beleggers of spaarders. In Azië (met name China en India) kopen consumenten goud veelal in de vorm van gouden sierraden. Hier dient goud als mooi bezit in de combinatie met waardeopslag.

In het Westen kopen consumenten eerder goudbaren en gouden munten. Centrale banken kopen bijna alleen maar goudbaren. Goud is in feite de “Ultimate currency”. De ideale munt om waarde in op te slaan.

Bij zilver zijn de fundamenten anders dan bij goud. Rond de 60% van de vraag naar zilver is afkomstig vanuit de industrie. Zilver is een noodzakelijke grondstof voor de productie van telefoons, zonnepanelen, auto’s, computers etc. Daarnaast zijn er beleggers die zilver kopen. Zijn bepalen ongeveer 30% van de vraag naar zilver.

Dus waar goud met name een monetair metaal is, is zilver veel meer een industrieel metaal. Een ander belangrijk verschil zit in de spread (verschil tussen aankoop en verkoop). De spread bij goud is ongeveer 2%. Bij zilver ligt de spread rond de 6%.

De kosten van de productie van een goud- of zilverbaar zijn gelijk, alleen wegen deze kosten veel zwaarder op een zilverbaar omdat de prijs van een zilverbaar veel lager is. Daarnaast kost het transport meer omdat dat volume van zilver veel groter is.

Stel u koopt voor €70.000 goud dan koopt u 1 baar van een kilogram. Kiest u voor zilver dan koopt u 76 kilogram zilver voor dit geld. Dit heeft impact op de kosten van de logistiek.

Onze klanten hebben een gemiddelde verhouding van 70% en 30%. Dus 70% zit in goud en 30% is in zilver belegd.

Er is een prijsverhouding tussen goud en zilver. Deze verhouding wordt de goud-zilver ratio genoemd. De ratio geeft aan met hoeveel ounces zilver je 1 ounce goud kunt kopen. De goud-zilver ratio geeft inzicht in een eventuele onderwaardering van een van de twee edelmetalen.

De goud-zilver ratio heeft zich in de laatste 50 jaar tussen de 1:15 en de 1:130 bewogen. Het laagste punt werd bereikt in 1980. Toen bereikte de zilverprijs een record van $50. Het hoogste punt werd bereikt in 2020 (tijdens COVID-19). De economie viel stil waardoor de vraag naar zilver ook weg viel. Zilver daalde toen naar $12. Goud presteerde toen juist zeer sterk en onderstreepte daarmee de rol als veilige haven.

In de laatste 30 jaar lag de goud-zilver ratio gemiddeld op het niveau van 1:59. Momenteel noteert de ratio op 1:78. Daarmee is zilver, op basis van historische data, ondergewaardeerd ten opzichte van goud.

Overigens komen beide edelmetaal in de verhouding van 1:15 uit de grond.

Kennisbank goud en zilver

Bij Doijer & Kalff streven we ernaar dat u met de juiste kennis extra voordeel kunt boeken bij het beleggen in goud en zilver. Wekelijks publiceren we een goudupdate waarin de belangrijkste actualiteiten aanbod komen die de goud- en zilvermarkt beïnvloeden. Met deze kennisbank kunt u zich verdiepen in het beleggen in goud en zilver.

Open account Mijn D&K Klantenservice