Open voor orders

Goudupdate: Goldman Sachs verhoogt koersdoel goud

Gepubliceerd op 05 okt 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Goud bereikte deze week een nieuw record in euro’s. Afgelopen vrijdag bleek het banencijfer van september veel beter dan verwacht. De markt ging uit van 150.000 extra banen. Het werkelijke cijfer kwam volgens de peilingen uit op 254.000. Het cijfer van augustus werd naar boven bijgesteld van 142.000 naar 159.000. Dat was een van de weinige positieve revisies dit jaar.

De Amerikaanse dollar steeg door het beter dan verwachte cijfer. De Dollar Index staat de laatste weken nipt boven de 100 punten en dreigde de steun van 100 te breken. Afgelopen vrijdag steeg de index naar 102,28. Hieronder een grafiek van het verloop van de Dollar Index de afgelopen maand.

Dollar Index

Bron: Investing.com

Een sterkere Amerikaanse dollar is negatief voor goud maar door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten wist de goudprijs de schade beperkt te houden. In Amerikaanse dollars verloor goud deze week $6 per troy ounce. De goudprijs is gesloten op $2652 per troy ounce.

In euro’s werd een nieuw record bereikt omdat de euro deze week verloor ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Goud sloot ruim €1000 per kg hoger. Tussentijd werd vrijdag een nieuw record bereikt van €78.178 per kg. De slotprijs is €77.570. In dollars blijft het record op $2680 staan.

Zilver steeg €27 per kg op weekbasis. In Amerikaanse dollars steeg zilver deze week richting de $33 per troy ounce. Een doorbraak van dit niveau kan meer ruimte geven voor een verdere stijging. De slotkoers in euro’s is €937 per kg en $32,07 per troy ounce.

Koersdoel goud ruim 7% hoger bij Goldman Sachs

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft deze week het koersdoel voor goud verhoogd. De bank ziet goud verder stijgen door de aanstaande renteverlagingen, een structureel hogere vraag naar goud vanuit centrale banken en goudaankopen door institutionele beleggers en particulieren en door geopolitieke en financiële risico’s in de markt. Daarnaast speelt het gestegen risico op een recessie een rol.

Goldman Sachs heeft het gemiddelde koersdoel voor goud in 2024 verhoogd naar $2395 van $2357 per troy ounce. Het gemiddelde koersdoel in 2025 is verhoogd van $2686 naar $2973 per troy ounce. De bank ziet goud, in de eerste helft van 2025, stijgen naar $2900 stijgen.

Heeft u nog geen account bij Doijer & Kalff? Met een account bij Doijer & Kalff koopt u fysiek goud dat onder uw naam wordt opgeslagen bij Brinks in Zwitserland. U heeft volledige terugkoopgarantie op basis van 99% van de goudprijs. De opslagkosten zijn 0,6% per jaar. Open hier een account

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt het definitieve inflatiecijfer van september bekendgemaakt. Het voorlopige cijfer kwam uit op 3,5% op jaarbasis. Donderdag wordt in de VS de inflatie van september gepubliceerd. Verder is het met name de rentebeslissing van de ECB op 17 oktober 2024, die de er toe doet.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Banencijfer september in de VS beter dan verwacht

Zilverprijs stijgt boven de $32 in oktober 2024

Zilver beleeft dit jaar een gouden tijd, De Telegraaf

Inflatie Nederland versus eurozone in september 2024

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice