Goudupdate: centrale banken domineren ook in 2024 de goudmarkt
Centrale banken hebben in de laatste 10 jaar zo’n 325 ton goud gemiddeld per jaar aan goud gekocht. Sinds 2010 zijn centrale banken weer netto kopers van goud. De echte versnelling is er sinds 2022. Sinds dat jaar kochten centrale banken meer dan 1000 ton goud per jaar op. Ook in 2024 staat de teller, na 3 kwartalen, op een tussenstand van zo’n 700 ton.
Opvallend, want de stijging in de goudprijs van ruim 34% in 2024 zou juist voor enige druk op de goudaankopen moeten zorgen. Tegelijkertijd lopen de staatsschulden wereldwijd hard op naar een onhoudbaar niveau en hebben steeds meer landen een voorkeur voor goud in plaats van Amerikaanse dollars. Landen met een ontwikkelde economie hebben relatief veel van hun reserves in goud zitten.
Landen zoals India, China, Rusland, Polen en Turkije kopen de laatste jaren het meeste goud op. In oktober deden centrale banken de grootste aankoop van 2024. Er werd in totaal 60 ton goud gekocht. India is koploper met een aankoop van 27 ton goud.
Onderstaand de goudaankopen van centrale banken tot en met het derde kwartaal in 2024:
Bron: Metals Focus, World Gold Council
In 2024 was het eerste kwartaal een zeer sterk kwartaal qua goudaankopen van centrale banken. Het tweede kwartaal lag iets boven de aankopen in 2022 en 2023. Het derde kwartaal was juist een stuk minder dan in de voorgaande twee jaar. De prijsstijging heeft hier duidelijk invloed gehad. In oktober van 2024 bereikte de goudprijs een nieuw record van bijna $2800 per troy ounce.
Uit de laatste cijfers blijkt dat China in november weer goud heeft gekocht. De laatste aankoop was, volgens de officiële cijfers, in april van dit jaar. De centrale bank kocht in november 5 ton goud. De centrale bank van Polen kocht in november 21 ton goud. Verder zijn er nog geen cijfers bekendgemaakt van november.
Goudaankopen centrale banken richting 1000 ton in 2024
Met bijna 700 ton goud in de eerste drie kwartalen, liggen centrale banken grofweg op schema voor een totale aankoop van 1000 ton goud dit jaar. Dat betekent dat centrale banken zo’n 22% van de jaarlijkse wereldwijde goudproductie opkopen. Consumenten die gouden sierraden kopen zijn goed voor zo’n 48% van de wereldwijde vraag naar goud. Daarmee is bijna 70% van de wereldwijde goudproductie opgekocht.
De industrie verbruikt zo’n 10% van de jaarlijkse goudproductie. Beleggers die goud kopen vertegenwoordigen zo’n 23% van de jaarlijkse vraag naar goud. Daarmee is er iets meer dan het jaarlijkse aanbod opgekocht. Nu de ECB en de FED zijn gestart met het verlagen van de rente is de kans groot dat de vraag vanuit spaarders verder zal groeien in 2025.
Beleggers in het Westen kijken terug op weer een goed jaar voor aandelen. De AEX is in 2024 ruim 13% gestegen. Goud staat 34% hoger dit jaar en verslaat aandelenbeleggers daarmee ruimschoots. De vooruitzichten voor goud zijn in 2025 sterk. De staatsschulden lopen verder op met als gevolg een verdere devaluatie van fiatgeld, wat goud positief beïnvloed. Geopolitieke spanningen zullen naar verwachting hoog blijven en de inflatie lijkt zeker in Europa weer aan te trekken. Centrale banken zullen ook in 2025 aan de koopzijde staan. Daarmee lijkt ook 2025 een sterk jaar voor goud te worden.
Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!
Agenda
Dinsdag wordt in Nederland het definitieve inflatiecijfer van november bekendgemaakt. Woensdag wordt de inflatie in de VS van november gepubliceerd. Donderdag neemt de ECB een rentebesluit. Naar verwachting wordt de rente met 25 basispunten (0,25%) verlaagd.
Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.