Goudupdate: goud sluit op $3237

Goud bereikte deze week een nieuw record in Amerikaanse dollars. Afgelopen vrijdag tikte de goudprijs het niveau van $3246 per troy ounce aan. Uiteindelijk sloot goud op $3237 per troy ounce. De onrust op de financiële markten bleef aanhouden door de verhogingen van de handelstarieven tussen met name de VS en China. De hoofdindex in Amsterdam verloor deze week 2,6%.
Als er onrust is op de aandelenbeurzen dan vluchten beleggers in veilige havens. Normaal gesproken is de obligatiemarkt een asset die veel wordt gekozen door beleggers als het dreigt mis te gaan op de aandelenmarkt. Ook de Amerikaanse dollar wordt gezien als veilige haven. Maar deze veilige havens bleken nu ook flink in waarde te dalen. De 10-jaars rente in de VS steeg deze week van 3,94% naar 4,56% terwijl de Amerikaanse dollar ruim 4% verloor ten opzichte van de euro.
Dergelijke bewegingen zijn op zowel de rente- als de valutamarkten ongezien. De stijgende 10-jaars rente zal het financieren van de staatsschuld in de VS moeilijker maken. Van de staatsschuld van 37.000 miljard Amerikaanse dollars moet dit jaar ruim 9.000 miljard worden geherfinancierd. China kocht jarenlang staatsobligaties van de VS op en was hierdoor een van de belangrijkste financiers van de VS. De laatste jaren verkoopt China Amerikaans schuldpapier. Gezien de huidige onderlinge verhoudingen zal dit proces versnellen. De staatsschuld van de VS is onhoudbaar en de Amerikaanse dollar devalueert hierdoor in waarde.
De kans op een flinke recessie is hard toegenomen terwijl de inflatie niet onder controle is. Hierdoor wordt de kans op stagflatie zeer reëel in de nabije toekomst. Hiermee neemt de kans op renteverlagingen toe. Aanstaande donderdag neemt de ECB het derde rentebesluit van dit jaar. De kans op een renteverlaging van 25 basispunten is nu 60%. Op 7 mei neemt de FED het derde rentebesluit van 2025.
Nu obligaties en de Amerikaanse dollar wegzakken als veilige haven is de rol van goud nog meer in de schijnwerpers komen te staan. Er is een bovengemiddelde vraag naar goud sinds de start van 2025. Niet alleen vanuit centrale banken maar vanuit alle sectoren in de markt. Goud fungeert al duizenden jaren als zogenaamde “store of value”. Deze rol wordt door steeds meer mensen ontdekt.
UBS verhoogt wederom het koersdoel voor goud
De Zwitserse bank UBS hanteerde sinds medio maart van dit jaar, een koersdoel voor goud van $3100 per troy ounce. Deze week verhoogde UBS het koersdoel voor 2025 naar $3500. De analist van UBS geeft aan dat goud aantrekkelijker is dan ooit. De handelstarieven, lagere economische groei, hoge inflatie en de geopolitieke risico’s werken in het voordeel van een belegging in goud.
UBS verwacht dat de stijging van de goudprijs ook in 2026 zal continueren en dat de prijzen, op lange termijn, op een hoog niveau zal stabiliseren. Ondanks de recente stijging van de goudprijs blijft er groeipotentieel voor een belegging in goud. Beleggers hebben zich volgens UBS vergelijkbaar gepositioneerd in de goudmarkt als tijdens de COVID-pandemie. Tegelijkertijd is deze positionering nog ver verwijderd van het niveau dat tijdens de financiële crisis werd bereikt. UBS denkt dat door de huidige economische situatie deze positionering in goud, verder kan groeien richting het niveau van 2012/2013.
Goud staat dit jaar op een uitstekend rendement. Zilver is sinds anderhalve week flink gedaald ondanks het herstel afgelopen vrijdag. De goud-zilver ratio stond vorige week op 1:102 en sloot deze week op 1:100. Daarmee is zilver, op weekbasis, iets ingelopen op goud.
Rendement in 2025:
Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!
Agenda
Donderdag neemt de ECB het derde rentebesluit van 2025.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.