In het verleden was het mogelijk om fysiek goud te kopen bij de bank. De ABN AMRO was een van de grootste spelers in de markt destijds. Tot 2010 was Doijer & Kalff onderdeel van ABN AMRO. Omdat de bank stopte met de verkoop van fysiek edelmetaal is Doijer & Kalff privaat voorgezet.
Het is anno 2023 niet mogelijk om in Nederland goud te kopen bij de bank. In landen als Oostenrijk en Duitsland is dit nog heel gebruikelijk. Maar ook hier is de kans groot dat dit in de toekomst wordt afgestoten. Ook de kluisverhuur is inmiddels door de banken afgestoten.
Er zijn goede alternatieven in de markt om in fysiek goud te beleggen. Uiteindelijk is het product hetzelfde en werken private partijen over het algemeen veel klantgerichter dan de gemiddelde bank.
Goud kopen bij de bank had wel een groot voordeel. Je kon als klant het goud dat je kocht direct opslaan in die kluis. Maar ook hier zijn tegenwoordig oplossing voor waardoor u veilig en verzekerd goud kunt kopen.
De banken bieden tegenwoordig wel zogenaamde ETF’s aan. Als u aandelen koopt van een ETF zoals de GLD, dan bezit u niet rechtstreeks goud dat onder uw eigen naam wordt opgeslagen. U wordt eigenaar van een deel van een trust en de trust is eigenlijk eigenaar van het goud.
U heeft geen directe rechten over het goud, zoals dat bij goud dat onder uw naam opgeslagen wordt het geval is. Wanneer de prospectus wijzigt kunt u bedrogen uitkomen. Het wijzigen van de prospectus gebeurt regelmatig.
Wanneer u fysiek goud koopt dan wilt u juist geen tegenpartij-risico lopen. Om die reden is een ETF niet vergelijkbaar met het kopen van fysiek goud dat onder uw naam in de kluis wordt opgeslagen.
Bij Doijer & Kalff kunt u fysiek goud kopen dat onder uw naam wordt opgeslagen in de kluis. U bent juridisch eigenaar van het goud waardoor faillissementsrisico’s zijn uitgesloten.
Via het online dashboard kunt u goud kopen, uw positie beheren en goud verkopen zoals dat vroeger bij de bank ging. Alleen nu met het gemak van moderne technologie!
In het dashboard kunt u het rendement op uw belegging volgen. Tevens is er een jaaropgave beschikbaar. Wij verkopen alleen goudbaren met de zogenaamde “good-delivery” status van de LBMA. Het hoogste keurmark in de markt.
In 2022 hebben centrale banken een record hoeveelheid goud gekocht. Het was de grootste aankoop in 55 jaar. Centrale banken houden goud aan als anker in het monetaire systeem.
Steeds meer banken kiezen om reserves in goud aan te houden in plaats van Amerikaanse dollars of euro’s. De Nederlandse Bank heeft 612 ton goud in de kluis liggen.
Wilt u uw vermogen behouden? Kijk dan op de pagina goud kopen voor de verkoopprijs en check onze live grafiek van de goudprijs.
Met ons account koopt u fysiek goud, dat onder uw naam wordt opgeslagen bij Brinks in Zwitserland. Door het goud te laten opslaan in Zwitserland is het confiscatie-risico uitgesloten.
Als u investeert in goudbaren dan zijn er ook risico’s waar u rekening mee dient te houden. U loopt onder andere koersrisico. Lees hier meer over de risico’s.