Open voor orders

Fysiek goud versus goudmijnen

Gepubliceerd op 25 jan 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Veel beleggers stellen ons de vraag: zal ik fysiek goud kopen of aandelen van goudmijnen?

Je koopt goud omdat je op zoek bent naar vermogensbescherming. De inflatie tast je koopkracht van je geld aan. De inflatie ligt momenteel tussen de 8% en de 10% per jaar. Heb je €100.000 op de bank standen ontvang je nauwelijks rente en de inflatie laat je koopkracht rond de 10% per jaar dalen.

Hierdoor kiezen veel beleggers voor het bezit van fysiek goud. De aankoop van goud is vrij gemakkelijk en de kosten zijn laag. Het opslaan van goud kost 0,6% van de waarde van het goud per jaar. Maar er is een alternatief in de vorm van aandelen van goudmijnen.

Fysiek goud versus aandelen van goudmijnen

Als je verwacht dat de goudprijs gaat stijgen dan kun je ook kiezen voor aandelen van goudmijnen. De koers gaat meestal harder omhoog dan de goudprijs maar daalt tevens ook harder. Maar het kopen van aandelen van goudmijnen is een stuk lastiger.

De prestaties van een goudmijn hangen af van de goudprijs, de productie, lokale regelgeving, de hoeveelheid concentratie goud in de grond, de kwaliteit van het management en nog misschien wel 8 extra factoren die de koers beïnvloeden. Daarnaast is het zo dat het aantal nieuwe ontdekkingen in de grond dramatisch laag zijn de laatste jaren. Dit is goed voor de goudprijs maar niet voor de aandelen van goudmijnen.

Laten we de koers van de grootste goudmijn ter wereld, Newmont Goldcorp, vergelijken met de goudprijs. De koers van Newmont Goldcorp is bijvoorbeeld in 2023 met 1,05% gestegen. Tevens had je 1% dividendrendement ontvangen in de eerste 3 maanden van 2023 waardoor het rendement op 2,05% uitkomt. De goudprijs is in de dezelfde periode met 8,7% gestegen. Voor de eerste 3 maanden van 2023 had je beter een positie in fysiek goud kunnen bezitten.

Over geheel 2022 is de koers van Newmont Goldcorp met 23% gedaald. Newmont betaalt ongeveer 5% dividend per jaar uit. Hierdoor is het rendement in 2023 uitgekomen op een min van 18%. De goudprijs is in 2023 in Amerikaanse dollars met 0,4% gestegen. Dus ook in 2022 was fysiek een betere belegging dan aandelen van de grootste goudmijn ter wereld.

Fysiek goud versus de index van de producerende goudmijnen

Om een objectievere vergelijking te maken zetten we fysiek goud af tegen de HUI. De HUI is de index van bijna 20 producerende goudmijnen. De HUI is in 2022 met 7,3% gedaald. Goud deed het dus ook ten opzichte van de HUI in 2022 met een verschil van 7% een stuk beter.

Als we de vergelijking maken sinds 2o1o dan kunnen we dezelfde conclusie treken. Alleen zijn de verschillen nog veel groter. De HUI is sinds 2010 gedaald met 39%. De goudprijs is in dollars in dezelfde periode gestegen met 77%. Hiermee is duidelijk dat het beleggen in fysiek goud veel meer rendement geeft dan aandelen van goudmijnen.

Bij het kopen van fysiek goud en het van belang dat je dat op een veilige manier doet. Met name een betrouwbare partner voor opslag is van belang. Het bewaren van goud thuis is niet veilig. Hier zijn helaas veel slechte voorbeelden van. Daarnaast is de de mogelijkheid van terugverkoop ook van belang.

Bij Doijer & Kalff koop je goud dat onder jouw naam wordt opgeslagen. De tarieven van aankoop, opslag en verkoop zijn zeer gunstig. Het rendement wordt volledig bijgehouden in het dashboard van het account. Jaaropgaven, registratienummers en alle facturen zijn continu beschikbaar. Wij bieden onze klant koopkrachtbehoud sinds 1825.

Open een account en profiteer van onze expertise.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice