Open voor orders

Goudupdate: AEX staat op verlies van 20%

Gepubliceerd op 18 jun 2022
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De AEX is deze week verder weggezakt. De hoofdindex verloor bijna 7%. Diverse centrale banken verhoogden deze week de rente om de inflatie te temperen en dit heeft een negatieve impact op onder andere aandelen.

De FED kondigde een verhoging van 75 basispunten aan. De markt ging in ieder geval uit van 50 punten maar gevreesd werd voor 75 punten. En die vrees werd werkelijkheid. Het is de grootste verhoging sinds 1994.

De centrale bank van Engeland verhoogde conform verwachting de rente met 25 basispunten. Zwitserland verhoogde compleet onverwacht de rente met 50 basispunten.

Dit richte behoorlijke schade aan op de aandelenmarkten maar ook in de obligatiemarkt. De 10-jaars rente van Italië schoot door de 4% heen en noteert op het hoogste niveau sinds 2014. De rente in Italië stond een jaar geleden nog op 0,6%.

De ECB plande gelijk een spoedoverleg in om de situatie in Zuid Europa te bespreken. Want ook de rente in Spanje is in nog geen 10 maanden tijd gestegen van 0,3% naar bijna 3%. In Portugal steeg de rente van 0,12% naar 2,7%.

De schulden van deze landen liggen ver boven een verantwoord niveau. Daarnaast is de hoeveelheid schuld niet op te vangen door Europa. Ergens zal dus verlies moeten worden genomen.

De AEX daalde eerder met 64%

De AEX is dit jaar gedaald van 794 punten naar 635 punten, wat neerkomt op een verlies van 20%. In de laatste 22 jaar zijn er 2 grote dalingen geweest.

In 2001 daalde de AEX van net geen 700 punten naar 243 punten. Een daling van 64%. Vanaf 2008 daalde de index van 550 punten naar 200 punten. Ook dit is een vergelijkbare daling van 63%.

De daling in 2001 duurde ongeveer 2,5 jaar en de daling in 2008 nam anderhalf jaar in beslag.

De grote vraag is of de AEX verder gaat dalen.  De vooruitzichten zijn in ieder geval niet gunstig. De rente zal naar verwachting verder worden verhoogd en een recessie lijkt onvermijdbaar.

Renteverhogingen maken het lenen van geld fors duurder en dit zal impact hebben op de economische groei. Ook stijgt hierdoor de hypotheekrente wat invloed heeft op de huizenprijzen.

Net als de koersen van aandelen staan de prijzen van huizen op een historisch hoog niveau. Een correctie op de waarde van vastgoed is logisch wanneer de financierbaarheid afneemt.

De euro staat onder druk door de financiële onrust in Zuid Europa. In 2022 heeft de euro ruim 7,5% van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Beleggers hebben huiswerk te doen.

De goudprijs, gemeten in euro’s, staat dit jaar 9,1% hoger. Zilver noteert 1% hoger. Goud bewijst haar rol van veilige haven in tijden van financiële onrust.

Fysiek goud kopen is zeer eenvoudig en veilig met een account van Doijer & Kalff. Orders zijn mogelijk vanaf 10 gram (€571). De baren worden onder uw naam opgeslagen. Volledig verzekerd! Open hier een account.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice