Goudupdate: euro staat 2,8% lager in 2024
De euro is in 2024 gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De renteverlaging van de Europese Centrale Bank en de vervroegde verkiezingen in Frankrijk hebben de munt geen goed gedaan. Inmiddels is de euro 2,8% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Frankrijk staat binnen de eurozone in de top 5 van landen met het grootste procentuele jaarlijkse begrotingstekort. De landen die boven Frankrijk staan hebben een groter begrotingstekort maar hun staatsschuld is veel lager. Frankrijk komt op 112% als het gaat om de verhouding staatsschuld ten opzichte van het BBP. Het begrotingstekort komt uit op 5,3%.
Het Financieel Dagblad heeft een mooi overzicht gemaakt van landen met het grootste begrotingstekort:
Bron: fd.nl
Staatsschuld Italië is tien keer zo groot als die van Griekenland destijds
Italië staat op plaats 6 met een jaarlijks tekort van 4,4%. Italië heeft een schuldratio van 138%. Na Griekenland de hoogste schuldratio. Tijdens de financiële crisis had Griekenland een accuut probleem en moest het land financieel gered worden. Het ging toen om een totale staatsschuld van rond de 250 miljard euro.
De absolute staatsschuld van Frankrijk bedraagt 3000 miljard euro. Italië heeft een staatsschuld van 2500 miljard euro (tien keer die van Griekenland). De totale staatsschuld van beide landen komt uit op 5500 miljard euro. Daarbij komt dat de staatsschuld harder groeit dan het BBP waardoor de schuldratio toeneemt.
Met de invoering van de euro zijn er regels opgesteld voor onder andere het jaarlijkse begrotingstekort en de schuldratio dat een land mag hebben. Het jaarlijkse begrotingstekort dient lager te zijn dan 3%. De schuldratio mag niet boven de 60% uitkomen. Met name de schuldratio is volledig uit de hand gelopen. Deze week werd bekend dat Brussel 7 landen onder financieel toezicht wil plaatsen. Lees het artikel hier.
De huidige situatie omtrent de staatsschulden in de eurozone vormt een gevaar voor de waarde van de euro. De vraag is of Brussel landen als Italië, Spanje en Frankrijk onder controle kan krijgen. Ondertussen kampen we met hoge inflatie en onhoudbare staatsschulden van de zuidelijke landen.
Goud en zilver profiteren van deze situatie. Beide edelmetalen fungeren als “store of value” (manier van waardeopslag) terwijl de euro daar steeds minder in slaagt. Een belegging in fysiek goud is in de laatste 50 jaar met 8% gemiddeld per jaar gestegen. Dat is uiteraard geen garantie voor de toekomst…
Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!
Agenda
Donderdag wordt het consumentenvertrouwen van juni in de eurozone bekendgemaakt. Vrijdag wordt het definitieve PCE-inflatiecijfer van mei in de VS gepubliceerd.
Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.