Goudupdate: FED en ECB verhogen rente
Zoals verwacht heeft zowel de FED als de ECB deze week de rente verhoogd. De FED was woensdag het eerste aan de beurt met een verhoging van 25 basispunten. In de toelichting van de FED werd niet geheel duidelijk wat het plan is voor de komende maanden. Er is wel ruimte voor extra renteverhogingen wanneer nodig, gaf Powell aan. Daarmee lijkt een adempauze van toepassing.
De ECB kwam een dag later met een renteverhoging op de proppen. Lagarde deed er ook 25 basispunten bij. De ECB heeft duidelijk minder speelruimte dan de FED. De schuldenposities in de zuid Europese landen is penibel en dit beperkt de ECB om een strenger monetair beleid te voeren.
De afgesproken begrotingsregels tussen de deelnemende landen in de eurozone zijn bijvoorbeeld door Italië nooit gehaald. Een land mag geen grotere schuld hebben dan 60% van het BBP en het jaarlijkse tekort mag maximaal 3% zijn. Italië heeft nooit onder een schuldratio van 100% gezeten. Vorig jaar had Italië een schuld/BBP van 160%. Door inflatie-effecten is dit gedaald naar 145%. Nederland heeft momenteel een staatsschuld die 51% van het BBP is en voldoet daarmee aan de eisen.
Procentuele staatsschuld Nederland
Procentuele staatsschuld Italië
Bron: Ceicdata.com
De staatsschuld van Italië is onhoudbaar. De economische omstandigheden zijn de laatste jaren gunstig geweest en dat is dan ook een periode om je financiën op orde te krijgen. Daar is niets van terechtgekomen. Nu de rente weer op een meer marktconform niveau komt zal de staatsschuld steeds zwaarder gaan wegen op de economie. Het herfinancieren van de staatsschuld wordt immers veel duurder. Een recessie zal extra druk zetten op de financiële huishouding van Italië en de ECB heeft hiermee te dealen.
Lagarde gaf in haar toelichting aan: “we gaan niet pauzeren”. De ECB heeft het tempo in de renteverhoging afgebouwd en de kans is groot dat er de komende maanden stappen van +25 basispunten gemaakt gaan worden. De kerninflatie in de eurozone ligt op 5,7% en de rente staat nu op 3,75%. Om de inflatie echt aan te pakken zal een rente van boven de 5% nodig zijn.
Industrie Eurozone krimpt verder
De effecten van de reeks van ingevoerde renteverhogingen beginnen steeds meer impact op de economie te krijgen. Deze week bleek dat de industrie in de eurozone in april is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie is gedaald van 47,3 in maart naar 45,8 in april. Het is de laagste stand in een periode van 3 jaar tijd. Een index boven de 50 punten betekent groei en wanneer de index onder de 50 punten noteert dan duidt dit op krimp.
Goud en zilver hebben deze week geprofiteerd van met name zichtbare systeemrisico’s. De bankencrisis in de VS duurt voort waardoor het vertrouwen in het systeem daalt. De aandelenkoersen van een aantal regionale banken in de VS daalden hard tot en met donderdag. Op vrijdag was er herstel in de koersen door enerzijds een goed banencijfer in de VS en anderzijds zogenaamde short covering.
Per saldo daalde de koers van PacWest Bankcorp deze week met 42%. Metropolitan Bank daalde met 28% en Western Alliance verloor 27% op Wall Street. De hogere rente heeft inmiddels kapitalen gekost en met name de niet-systeembanken lopen zware averij op.
De goudprijs bereikte afgelopen woensdag een koers van $2052 per troy ounce. Daarmee bevindt goud zich dichtbij het oude record van $2075. Na het beter dan verwachte banencijfer in de VS (253.000 banen versus 180.000 verwacht) leverde de goudprijs weer wat winst om op $2016 te sluiten. De zilverprijs steeg eerder deze week boven de $26 en sloot uiteindelijk op $25,65 per troy ounce.
Agenda
Woensdag wordt het inflatiecijfer van april in de VS bekendgemaakt. Donderdag wordt in Nederland het definitieve inflatiecijfer van april gepubliceerd.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.