Open voor orders

Goudupdate: Goldman Sachs en UBS verhogen het koersdoel voor goud

Gepubliceerd op 19 apr 2025
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week bereikte goud een nieuw record van $3358 per troy ounce. Ook in euro’s zette goud een nieuw record neer. De kiloprijs steeg deze week naar €94.906. Uiteindelijk sloot de goudprijs op $3327 per troy ounce en €93.875 per kilogram. De financiële markten blijven onrustig en goud krijgt steeds meer de aandacht die het verdient.

De Dollar Index zakte deze week naar het laagste punt in de laatste drie jaar. Een stand van 99,1 werd voor het laatst bereikt in maart van 2022. Een zwakkere Amerikaanse dollar maakt goud internationaal goedkoper waardoor de vraag stijgt. Een sterkere vraag naar goud leidt uiteindelijk tot een hogere goudprijs. Daarnaast is de vastgoedmarkt al langere tijd een stuk minder aantrekkelijk door het beleid van van de overheid. Hierdoor is er een instroom van kapitaal van onroerend goed naar goud. De laatste weken heeft de onrust op de aandelenmarkt geleid tot een verhoogde vraag naar goud vanuit beleggers in aandelen. Goud diversifieert een beleggingsportefeuille.

Dit jaar hebben diverse banken het koersdoel voor goud meerdere keer verhoogd. Deze week verhoogde Goldman Sachs en UBS het koersdoel voor goud. Waar Goldman Sachs eerder een koersdoel van $3300 per troy ounce hanteerde, verhoogde de Amerikaanse bank deze week het koersdoel voor goud naar $3700. Daarmee hanteert Goldman Sachs het hoogste koersdoel in de markt onder de banken.

De analisten van Goldman Sachs zien de vraag naar goud in de komende maanden stijgen omdat centrale banken en beleggers meer goud kopen door een verhoogde kans op een recessie. Goldman Sachs ging eerder uit van een gemiddelde vraag naar goud van 70 ton per maand vanuit centrale banken. Deze week werd deze hoeveelheid verhoogd naar 80 ton goud per maand.

De Zwitserse bank UBS verhoogde tevens het koersdoel voor goud dit jaar. UBS ziet, net als Goldman Sachs, een hogere vraag naar goud vanuit centrale banken en beleggers. UBS gaat uit van een totale vraag van 1000 ton goud in 2025. Eerder ging de bank uit van 950 ton. De hoeveelheid van 1000 ton is ongeveer 20% van het totale jaarlijkse aanbod van goud, inclusief de recycling van goud.

Hieronder het meest recente overzicht van de koersdoelen van banken in 2025

Koersdoelen goud 2025

ECB verlaagt rente met 25 basispunten

Deze week besloot de Europese Centrale Bank de rente met 25 basispunten te verlagen. Nu de kans op een recessie sterk is toegenomen, zullen centrale banken eerder geneigd zijn om de rente te verlagen. Het is de derde verlaging van de rente in 2025. De renteverlaging maakt sparen minder interessant. Steeds meer spaarders kiezen voor het aanhouden vermogen in goud in plaats van in euro’s. Op 5 juni 2025 neemt de ECB het eerstvolgende rentebesluit.

De Amerikaanse centrale bank, de FED, neemt op 7 mei 2025 het derde rentebesluit van 2025. Dit jaar heeft de FED de rente niet verlaagd. President Trump liet deze week weten niet gelukkig te zijn met de besluiten van Jerome Powell, voorzitter van de FED. Volgens Trump had de FED de rente dit jaar in de VS moeten verlagen. Trump liet zich openlijk uit over een mogelijk ontslag van Jerome Powell. De markt schat momenteel de kans op een renteverlaging door de FED in op 9%. Vrij laag gezien de druk die Trump op Powell tracht uit te oefenen.

Door de onrust op de financiële markten is goud verder in waarde gestegen. Het animo is momenteel zeer hoog. Er is een verhoogde vraag naar goud vanuit een steeds bredere doelgroep. Niet voor niets dat goud dit jaar al 15% is gestegen in euro’s. De goud-zilver ratio wijzigde deze week van 1:100 naar 1:102. Zilver bleef daarmee achter op de goudprijs.

Rendement in 2025

Goudupdate: Goldman Sachs en UBS verhogen het koersdoel voor goud

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Komende week staan er geen noemenswaardige punten op de agenda.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice