Open voor orders

Goudupdate: goud breekt weer nieuw record en zilver op $34

Gepubliceerd op 29 mrt 2025
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Beleggers in goud beleven een van de beste kwartalen in de laatste 40 jaar. Deze week steeg de goudprijs naar $3085 per troy ounce. Met nog 1 handelsdag te gaan in het eerste kwartaal, staat goud op een winst van 17,5% in Amerikaanse dollars. De vraag naar fysiek goud is zeer sterk in het eerste kwartaal van 2025. De vraag is dit jaar vooral afkomstig van beleggers. Centrale banken lijken het tempo wat af te bouwen maar de officiële cijfers worden pas in de komende maanden bekendgemaakt.

In het eerste kwartaal van 2025 is de Dollar Index met 4,2% gedaald. Een zwakkere Amerikaanse dollar maakt goud internationaal goedkoper en hierdoor stijgt de vraag. Dit effect is in korte tijd verdwenen door de stijging van de goudprijs. De aandelenmarkten zijn een stuk volatieler geworden mede dankzij de handelstarieven die Trump aan het invoeren is. De inflatie loopt weer wat op terwijl centrale banken (met name de ECB) de rente hebben verlaagd. Deze combinatie heeft geleid tot een grotere instroom van kapitaal in de goudmarkt.

Zilver steeg in het eerste kwartaal iets harder dan goud. De zilverprijs staat nu op winst van 18%, gemeten in Amerikaanse dollars. Deze week steeg zilver van $33 naar ruim $34 per troy ounce. Wanneer de barrière van $35 wordt doorbroken is de kans groot dat er meer momentum wordt gevonden en zilver verder kan stijgen. De goud-zilver ratio is dit jaar gestart op 1:90. Na drie maanden staat de ratio nog steeds op 1:90.

Goldman Sachs verhoogt koersdoel goud wederom

Deze week kwam er wederom een verhoging van het koersdoel voor goud. Goldman Sachs verwacht dat de vraag naar goud hoog blijft. De analisten van de bank denken dat centrale banken, met name uit opkomende landen, de komende drie tot zes jaar goud zullen blijven kopen. De goudreserves van deze centrale banken zijn relatief laag waardoor er nog veel ruimte is om een groter percentage van de reserves om te zetten in goud.

Hieronder een overzicht van de goudreserves van ontwikkelde economieën versus opkomende economieën:

Goudreserves centrale banken ontwikkelende economieën versus opkomende markten

Bron: X

De centrale bank van Amerika, Duitsland, Frank, Italië en overigens ook Nederland hebben rond de 70% van hun reserves in goud zitten. De centrale bank van China en India hebben ongeveer 10% van de reserves in goud. Goldman Sachs verwacht dat onder andere deze centrale banken de komende jaren hun goudreserves zullen gaan uitbreiden. Het vorige koersdoel van Goldman Sachs stond op $3200 per troy ounce. Deze week is het koersdoel verhoogd naar $3300.

Overzicht van koersdoelen voor goud in 2025

Koersdoelen goud 2025

Rendement in 2025

Goudupdate: goud breekt weer nieuw record en zilver op $34

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt het voorlopige inflatiecijfer in Nederland en in de eurozone van maart gepubliceerd. Vrijdag volgt in de VS het banencijfer van maart.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice