Goudupdate: goud-zilver ratio daalt hard
Deze week was er veel prijsbeweging in de markt. Met name de daling in de zilverprijs is opmerkelijk. De verhouding tussen de goudprijs en de zilverprijs komt tot uiting in de goud-zilver ratio.
Deze ratio daalde deze week 5% en komt op het niveau waar een belegging in zilver, o.b.v. data uit het verleden, meer potentie biedt dan een belegging in goud.
In onderstaande grafiek is de beweging duidelijk te zien:
Bron: Goldprice.org
De goud-zilver ratio geeft aan hoeveel ounces zilver je koopt met 1 ounce goud. Op dit moment komt die verhouding uit op 84. Dus voor een ounce goud koopt u 84 ounces zilver. In de laatste dertig jaar noteert de ratio op een gemiddelde van 1/59. Mijn collega Joshua Clappers heeft eerder in een uitgebreid artikel (het belang van de goud-zilver ratio) uiteengezet dat wanneer de ratio boven de 1/80 komt er mooie instapniveaus voor zilver ontstaan.
Des te hoger de ratio zich bevindt boven de 1/80, hoe gunstiger het instapmoment, aangezien de hoogtepunten van de ratio gelijk staan aan de absolute bodems van de zilverprijs. Echter, is precieze timing onmogelijk. Zolang het instapmoment vanaf de 1/80 ratio plaatsvindt, bent u als belegger vrijwel gegarandeerd van rendement op de lange termijn.
Collega Clappers berekende de rendementen wanneer je de ratio zou gebruiken als instapindicator om zilver te kopen:
· 1991-1993: +162,5%
· 1994: +147,1%
· 1995: +110,0%
· 2003: +200,7%
· 2008: +50,5%
· 2016: +29,4%
· 2018-2020: + 31,3%
Rendement uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De data geeft wel aan wat de potentie is van het gebruik van de goud-zilver ratio als indicator.
Zilverprijs daalt door sterkere Amerikaanse dollar
De daling van de zilverprijs deze week ging hand in hand met een sterkere Amerikaanse dollar. Een sterkere dollar heeft negatieve impact op de goud- en zilverprijs. De dollar-index steeg deze week met 1,5%. De dollar index staat momenteel op het hoogste niveau sinds 3 april 2023. Op dat moment stond zilver op $23,96 (op 2 cent na dezelfde prijs als vandaag).
Opvallend is dat de goudprijs relatief sterk presteert. De goudprijs sloot deze week op $2010,50 en is per saldo op weekbasis gelijk gebleven, ondanks de sterkere dollar. Daarmee fungeert goud duidelijk als veilige haven en volgt zilver momenteel meer de richting van industriële metalen.
Een mogelijke recessie zal de vraag naar zilver vanuit de industrie onder druk zetten. De industrie bepaalt meer dan 50% van de vraag naar zilver. Dit verklaart grotendeels de daling in de zilverprijs. Beleggers kunnen deze”vraaguitval” compenseren zoals we dat in 2011 hebben gezien. In die periode steeg aanvankelijk eerst de goudprijs en maakte zilver een latere inhaalslag.
Bij Doijer & Kalff hebben we de laatste weken een sterke interesse in goud gezien bij onze klanten. De vraag naar zilver bleef echter achter. Afgelopen vrijdag zagen we wel een opleving in de vraag nadat de zilverprijs richting de €700 per kilogram daalde. Dit vertaalde zich in een stijging in het aantal orders voor zilver.
Agenda
Komende week spreken meerdere functionarissen van de FED en de ECB. Verder wordt woensdag het laatste inflatiecijfer in de eurozone bekendgemaakt.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.