Goudupdate: goud-zilver ratio naar 1:102

Deze week bereikte goud een nieuw record maar nadat president Trump de nieuwe handelstarieven bekendmaakte kwamen de markten flink onder druk te staan. Het spel wordt hoog gespeeld door Trump. Vooral aandelen en grondstoffen daalden hard. Vrijdag kondigde China aan dat ook zij handelstarieven gaan verhogen. Hierdoor versnelde de daling. De aandelen- en de grondstoffenmarkten verloren serieuze bedragen in korte tijd.
Op de beurs in Amsterdam werd met verbazing gereageerd. Na de impact van COVID bewogen de koersen niet zo hard als nu. De grote vraag is waar zal dit eindigen. Goud fungeerde als veilige haven maar moest uiteindelijk met name in euro’s inleveren omdat de euro sterker werd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Zilver gedroeg zich als pure grondstof en eindige deze week €140 per kg lager. Een procentueel verlies van bijna 14%!
Ongeveer 60% van de vraag naar zilver is afkomstig vanuit de industrie. Als de industrie krimpt dan neemt ook de industriële vraag naar zilver af. Een lagere vraag leidt tot een daling van de zilverprijs. Aan de andere kant fungeert zilver, in minder mate dan goud, als veilige haven. Beleggers bepalen ongeveer 30% van de vraag naar zilver. De lagere zilverprijs zal uiteindelijk de vraag weer ondersteunen waardoor de prijs kan stijgen.
Goud is de ultieme veilige haven. Maar ondanks deze rol moest ook goud inleveren. De goudprijs daalde in euro’s met 2,5%. In Amerikaanse dollars daalde de goudprijs op weekbasis met 1,5%. Goud deed het relatief goed terwijl bijna alle andere assets behoorlijke verliezen leden. De euro steeg deze week met 1,25% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Goud noteert dit jaar op een winst van ruim 9%.
Goud-zilver ratio is het voordeel van zilver
De goud-zilver ratio bewoog zich de laatste 50 jaar tussen de 1:18 (1979) en de 1:125 (2020). In de laatste 30 jaar lag de ratio gemiddeld op het niveau van 1:60. Deze week wijzigde de ratio van 1:90 naar 1:102. De huidige ratio geeft in historisch perspectief aan dat zilver zwaar ondergewaardeerd is versus goud. Bij Doijer & Kalff zagen we deze week een piekende vraag naar zilver na de daling van de zilverprijs. De vraag naar goud is al maanden ver boven gemiddeld.
Hieronder de grafiek van de goud-zilver ratio sinds 1975
Bron: Goldprice.org
De komende weken zal moeten blijken wat voor verdere impact de opgelopen handelsoorlog heeft. Mocht bijvoorbeeld Europa reageren met een verhoging van de handelstarieven dan kunnen de aandelenmarkten nog veel meer schade oplopen en is er sprake van een “lose-lose” situatie. De hoofdindex in Amsterdam, de AEX, verloor deze week 7,3%. Inmiddels in de kans op een recessie hard gestegen. De markt snakt naar onderlinge afspraken over de handelstarieven. Trump gaat er met de botte bijl in en het is nu de vraag hoe de andere leiders gaan reageren.
Centrale banken zijn al langere tijd bezig om de reserves in Amerikaanse dollars af te bouwen en de reserves in goud uit te breiden. De huidige situatie kan dit proces versnellen. Daarnaast neemt de kans op repatriatie van goud ook flink toe. Duitsland heeft een aantal jaar geleden een deel van de goudreserves teruggehaald uit de VS naar eigen land. Deze week waren er berichten dat de Bundesbank overweegt om nog meer goud terug te halen uit de VS.
Centrale bankiers zullen door de huidige situatie ook eerder geneigd zijn om de rente te verlagen terwijl de inflatie juist oploopt. De ECB heeft in januari en in maart de rente met 25 basispunten verlaagd. Het eerstvolgende rentebesluit staat gepland op donderdag 17 april. De markt schat momenteel de kans op een renteverlaging van 25 basispunten in op 60%. De FED neemt op 7 mei 2025 het derde rentebesluit van dit jaar.
Rendement in 2025
Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!
Agenda
Dinsdag wordt in Nederland het definitieve inflatiecijfer van maart gepubliceerd. Donderdag volgt het inflatiecijfer van maart in de VS.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.