Open voor orders

Goudupdate: goudprijs daalt onder de $2000

Gepubliceerd op 20 mei 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs is deze week onder de $2000 per troy ounce gedaald. Eerder deze maand flirtte goud nog met het oude record van $2075 maar afgelopen dinsdag zakte de goudprijs door de $2000 heen. De Dollar Index steeg afgelopen week naar het hoogste punt sinds medio maart van dit jaar.

Een sterkere Amerikaanse dollar maakt goud internationaal duurder waardoor de vraag naar goud daalt en dit resulteert in een lagere goudprijs. Goud is vanaf begin maart tot begin mei van dit jaar met ruim 13% gestegen. Een tussentijdse correctie is heel gezond. Het laagste punt kwam deze week uit op $1955. Afgelopen vrijdag wist goud weer wat terug te winnen omdat de dollar verzwakte in combinatie met stukgelopen onderhandelingen over het schuldenplafond in de VS.

Amerika en Denemarken zijn de enige landen die een schuldenplafond hanteren. Het schuldenplafond dateert uit 1939 is in het leven geroepen om de overheidsuitgaven binnen de perken te houden. Halverwege de jaren tachtig mocht Amerika, volgens de regels van het schuldenplafond, niet meer dan 2300 miljard tekort komen. In 2011 bedroeg de staatsschuld 15.000 miljard dollar. In januari van 2023 ging de schuld door de grens heen van 31.000 miljard dollar. Het huidige schuldenplafond staat op $31.881 miljard.

Het schuldenplafond zou kunnen worden verhoogd wanneer het BBP evenredig hard meegroeit met de schuld. Dan zou de schuldratio van de VS gelijk blijven. Maar hier is totaal geen sprake van. De verhouding tussen de schuld en het BBP is sinds 1974 gestegen van 38% naar het huidige niveau van 122%.

Hieronder de grafiek van de procentuele staatsschuld van de VS:

Bron: Ceicdata.com

De grens is in het verleden al meer dan 70 keer verhoogd en de staatsschuld wordt zo langzamerhand onhoudbaar. Aan de andere kant dreigt er een financiële meltdown wanneer het schuldenplafond niet wordt verhoogd voor 1 juni. De Amerikaanse overheid kan dan geen rekeningen betalen en honderdduizenden ambtenaren worden dan naar huis gestuurd zonder behoud van salaris.

UBS ziet goudprijs de komende 12 maanden met 13% stijgen

De analisten van de Zwitserse bank UBS hebben deze week het koersdoel voor goud verhoogd. De bank verwacht dat de goudprijs de komende 12 maanden met zo’n 13% zal stijgen. Voor de komende maanden denken de analisten van UBS dat goud een nieuw record kan gaan neerzetten. Lees meer over de laatste koersdoel voor goud op: goudprijs verwachting UBS.

UBS is niet de enige die goud op korte termijn richting een nieuw record ziet gaan. Ook analist Edward Moya van broker AONDA verwacht een grote kans dat de goudprijs het oude record deze maand gaat breken wanneer er geen oplossing komt voor het schuldenplafond.

Op zeer korte termijn speelt het schuldenplafond in Amerika goud in de kaart. Tegelijkertijd zien we dat centrale banken, na recordaankopen in 2022, ook in het eerste kwartaal van 2023 recordhoeveelheden goud hebben ingekocht. Centrale banken houden steeds minder reserves aan in Amerikaanse dollars en steeds meer in goud. De Amerikaanse dollar wordt minder dominant en zal hierdoor ook in waarde dalen. Dit zijn 2 belangrijke fundamenten onder de goudprijs.

Daarnaast is het de vraag hoe stabiel de kleinere en middelgrote Amerikaanse banken zijn. Dit jaar zijn er al meerdere banken van de ondergang gered. Ondertussen duurt de uitstroom van geld op de deposito’s voort en dit zal meer slachtoffers gaan brengen. De FED lijkt te gaan pauzeren qua renteverhogingen en ook dit kan de dollar onder druk zetten.

Al met al lijkt dit in het voordeel voor goud te zijn. Niet voor niets is de goudprijs dit jaar al ruim 7,5% gestegen in euro’s en 8,5% in Amerikaanse dollars.

Agenda

Komende woensdag is er een ECB-meeting. Lagarde en andere leden van de ECB zullen zich uitlaten over de huidige situatie en verwachting omtrent het beleid van de ECB. Verder wordt er in de VS het laatste cijfer van de kerninflatie bekendgemaakt.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice