Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt richting recordniveau

Gepubliceerd op 13 jul 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs is deze week weer door de grens van $2400 per troy ounce gestegen. Het laatste dagrecord dateert uit 20 mei 2024. Toen werd de top bereikt van $2426 als slotprijs. Deze week bleek de inflatie in de VS in juni lager was dan verwacht. De inflatie daalde naar 3% terwijl vooraf rekening werd gehouden met 3,1%. Ook de kerninflatie (inflatiecijfer zonder de kosten energie en voedsel) daalde met een tiende van een procent naar 3,3% waar vooraf gerekend werd op 3,4%.

Dit geeft de FED meer ruimte om de eerste renteverlaging door de te voeren in september. Goud heeft in het verleden goed gerendeerd wanneer de FED een reeks van renteverlagingen doorvoerde. In de laatste 25 jaar voerde de FED drie keer een reeks renteverlaging door. De goudprijs steeg in alle drie de gevallen met minimaal 24%.

Verder zijn er steeds meer geluiden dat de staatsschulden te hard oplopen en onhoudbaar zijn. Dit probleem bestaat al veel langer maar nu de jaarlijkse tekorten bij een aantal landen oplopen maakt de markt zich meer zorgen. Dit doet denken aan de situatie in Griekenland in 2011, alleen speelt het nu bij meerdere en grotere landen tegelijkertijd. Goud profiteert misschien wel meer van deze situatie.

Goudprijs sluit op $2411

Deze week steeg goud even naar $2417 per troy ounce. Uiteindelijk sloot de goudprijs op $2411 per troy ounce. Daarmee is de goudprijs in Amerikaanse dollars zo’n 17% gestegen in 2024. De euro werd deze week wat sterker ten opzichte van de Amerikaanse dollar door de toegenomen kans op een renteverlaging door de FED. Het rendement in euro’s staat dit jaar op 18,3%.

Zilver leverde iets in. De zilverprijs sloot op $30,78 per troy ounce en staat daarmee op winst van ruim 29% in 2024. Het tekort aan zilver zal dit jaar uitkomen rond de 200 miljoen ounce. De jaarlijkse mijnproductie ligt rond de 850 miljoen ounce. Inclusief recycling ligt het totale jaarlijkse aanbod rond de 1000 ounce. Dus een tekort van 20% op jaarbasis terwijl de toepassingen van zilver in de industrie groeit. De goud-zilver ratio sloot deze week op 1:78. Kortom: zilver lijkt ruimte te hebben voor een verdere stijging.

Ondanks dat juni en juli altijd rustige maanden zijn, zien wij bij Doijer & Kalff een stabiele instroom van nieuwe klanten. Er is opvallend veel animo voor het spaarplan. Met de huidige prijzen kiezen veel klanten om maandelijks automatisch goud en zilver te kopen. Op deze manier beperk je het koersrisico en bouw je ongemerkt vermogen op in edelmetaal.

Open hier een account en klik op “spaarplan” in het dashboard van het account. Stel het bedrag in per maand en accordeer bij de bank via de link. Hierna wordt er elke 25ste van de maand de aankoop voor je uitgevoerd en kun je het rendement van je belegging volgen in het dashboard van je account.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Maandag wordt de industriële productie van mei in de eurozone bekendgemaakt. Woensdag volgt het definitieve inflatiecijfer van juni in de eurozone. Donderdag om 14:15 uur neemt de ECB een rentebesluit! De kans is aanwezig dat de ECB de rente met 25 basispunten zal verlagen maar een renteverlaging in september lijkt meer kans te hebben.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Uganda investeert meer reserves in goud

Inflatie juni 2024 VS

Inflatie juni 2024 Nederland

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice