Goudupdate: inflatie in Amerika naar hoogste punt in 40 jaar
Afgelopen week werd in Amerika het inflatiecijfer over juni bekend gemaakt. In de maand mei bedroeg de inflatie 8,6%. Economen gingen vooraf uit van een geldontwaarding van 8,8% voor de maand juni.
Het werkelijke cijfer was hoger dan verwacht. De inflatie is in juni uitgekomen op 9,1%, het hoogste punt in 40 jaar tijd. De geldontwaarding blijkt hardnekkiger dan vooraf werd gedacht.
De FED zal mogelijk de rente later deze maand nog verder verhogen. De eerdere verwachting was een renteverhoging van 75 basispunten (0,75%) voor juli maar inmiddels houdt de markt ook rekening met een verhoging van 100 basispunten.
Het gevecht tussen inflatie en renteverhogingen
Hoe hoger de inflatie oploopt hoe meer de FED geneigd zal zijn om de rente te verhogen. Maar hier zit geen oneindige ruimte voor de FED. De schulden zijn dermate hoog dat bijvoorbeeld een rente van 10% zowel voor de meeste huishoudens, overheden en bedrijven onhoudbaar is.
Inmiddels heeft de hoge inflatie ook impact op het bestedingsgedrag van consumenten. Steeds meer consumenten komen moeilijk rond en dit schaadt het consumentenvertrouwen en uiteindelijk de economie. Maar Jerome Powell lijkt zover vastberaden en tracht in de sporen van Paul Volcker te treden.
Volcker was vanaf 1979 voorzitter van de FED. De inflatie piekte in 1980 op 14,3%. Volcker verhoogde stapsgewijs de rente, zelfs tot 20% in 1981. De economie belande van 1980 tot en met 1082 in een recessie en de huizenprijzen daalden hard. De werkloosheid liep in Amerika op tot boven de 10%. Uiteindelijk lukte het Folcker om de inflatie in 1983 weer onder de 3% te krijgen.
De huidige situatie is qua inflatiecijfers bijna vergelijkbaar. De schulden zijn wereldwijd alleen veel hoger dan toendertijd. De FED loopt voor op andere centrale banken en heeft dan ook een voorbeeldfunctie. De Amerikaanse dollar is momenteel sterker aan het worden. Het monetaire beleid en de relatief sterke economie versterken de Amerikaanse munt.
Wisselkoers euro en Amerikaanse dollar
In Europa lopen we zoals gewoonlijk achter op Amerika, terwijl de FED ook al achter de feiten aanloopt. De ECB is net gestopt met monetaire stimulering en zal volgende week donderdag de eerste renteverhoging gaan doorvoeren. Naar verwachting 50 basispunten.
De ECB kampt, anders dan in de VS, met de schuldenposities van Zuid Europese landen. In Italië brak deze week politieke onrust uit. Premier Draghi heeft zijn ontslag aangeboden aan president Mattarella maar het ontslag werd door Mattarella geweigerd. Hiermee lijkt er een impasse te ontstaan terwijl het land nu juist leiding nodig heeft. Draghi was voorheen “de baas” van de ECB en is daarmee internationaal gezien een belangrijke financiële steunpilaar voor Italië.
De 10-jaars rente in Italië liep 4 weken geleden op naar 4,2%. De dreiging van een renteverhoging door de ECB bracht paniek in de obligatiemarkt. De ECB hield direct een spoedoverleg en gaf kort daarna aan dat er een soort “donorplan” komt voor Zuid Europese landen. Hierdoor daalde de rente de laatste weken.
Uiteindelijk zal de markt zijn werk doen en zal het gebrek aan financiële discipline in Zuid Europe impact op de euro hebben. De waarde van de euro is dit jaar met ruim 11% gedaald. De wisselkoers tussen de Amerikaanse dollar en de euro staat nagenoeg op pariteit sinds deze week. Een zwakkere euro zal in Europa leiden tot hogere inflatie via de import van diensten en goederen.
De prijzen van grondstoffen zijn de laatste weken gedaald uit angst voor een recessie. Dit drukt enigszins de inflatie maar de periode van goedkope energie lijkt voorbij te zijn. Zilver gedraagt zich voor 60% als grondstof en daalde flink afgelopen maand. De goud-zilver ratio staat inmiddels op 1/92!
Goud staat ondanks de sterke dollar en gestegen rente op een winst van 5,3% in euro’s. De zilverprijs is dit jaar, gemeten in euro’s, met ruim 9% gedaald. Ook de index van producerende goudmijnen staat op een verlies van 17%.
In het verleden stond de goud- en zilverprijs onder druk in de aanloop naar een renteverhoging. Vlak na de renteverhoging is er gemiddeld weer een stijging te zien. De hoge inflatie is juist een reden om te beleggen in edelmetaal. Onze klanten kopen goud met vermogensbehoud als belangrijkste reden.
Open hier een account bij Doijer & Kalff en koop veilig en betrouwbaar edelmetaal.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.