Open voor orders

Goudupdate: kerninflatie eurozone stijgt verder

Gepubliceerd op 04 mrt 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week zijn de laatste inflatiecijfers in de eurozone bekendgemaakt. Het inflatiecijfer is in februari op jaarbasis uitgekomen op 8,5%. Een stuk hoger dan de verwachte 8,2%. Nu de inflatie hardnekkiger blijkt te zijn neemt de kans op stagflatie, een stagnerende economie in combinatie met hoge inflatie, weer toe.

De kerninflatie is het inflatiecijfer zonder de prijzen van voedsel en energie. In februari is de kerninflatie, tegen de verwachting in, opgelopen naar 5,6%. In januari bedroeg de kerninflatie nog 5,3%. De ECB baseert haar monetaire beleid met name op basis van de kerninflatie.

Ook in Nederland is de inflatie, na een periode van daling, weer gestegen. De inflatie is in februari volgens de rekenmethode van het CBS gestegen van 7,6% naar 8%. Op basis van de Europese rekenmethode noteert de inflatie op 8,9%. De kerninflatie is opgelopen naar 6,7%, het hoogste niveau sinds 1980.

Op basis van deze laatste cijfers is de kans op een verdere reeks van renteverhogingen toegenomen. De ECB heeft al aangekondigd de rente in maart met 50 basispunten te verhogen. Sinds de zomer van vorig jaar heeft de ECB de rente met 300 punten (3%) verhoogd. De huidige 3% staat nog ver af van het niveau van de kerninflatie van 5,6%.

Ook de FED zal de rente over 3 weken verhogen. De FED heeft de rente sinds maart 2022 met 450 punten verhoogd. De rente in de VS staat een stuk dichterbij de kerninflatie. Hierdoor is de verwachting reel dat de FED deze maand de rente met 25 basispunten zal verhogen.

Goudprijs staat 2,5% hoger ondanks renteverhogingen

Renteverhogingen zijn doorgaans niet gunstig voor een belegging in goud maar de oorzaak van de renteverhogingen is de hoge inflatie. En hoge inflatie drijft meer beleggers richting goud. Op jaarbasis verliest de euro momenteel 8,5% aan koopkracht. De rente op een spaarrekening staat net boven nul waardoor er sprake is van een flink verlies aan koopkracht. Ondanks de doorgevoerde en geplande renteverhogingen is de goudprijs dit jaar met 2,5% gestegen.

Niet alleen beleggers kochten goud in januari. Volgens de laatste cijfers van de World Gold Council (WGC) hebben centrale banken de totale positie in goud in januari zien stijgen met 77 ton (update 6 maart 2023). De grootste koper was de centrale bank van Singapore met 45 ton. Singapore kocht in juni 2021 voor het laatst goud en de aankoop in januari van dit jaar was de grootste sinds het jaar 2000. De totale goudreserves bestaan nu uit 198 ton.

De centrale bank van Turkije kocht 23 ton. China was met 15 ton nummer 3. Kazachstan kocht 4 ton terwijl Uzbekistan in januari 12 ton goud verkocht. Naar verwachting zullen centrale banken ook in 2023 weer een enorme hoeveelheid goud toevoegen aan de kluizen.

Zilver blijft flink achter in prijs. De zilverprijs staat dit jaar in euro’s ruim 10% lager. De goud-zilver ratio noteert 1/87. Deze verhouding ligt historisch gezien ver onder het gemiddelde van 1/59. Ondanks de stijgende vraag naar fysiek zilver en de licht dalende mijnproductie neemt het tekort aan zilver toe maar zien we dit (nog) niet in de prijs terug.

Komende vrijdag (14.30 uur) komt het laatste banencijfer over februari in de VS naar buiten. Het cijfer in januari kwam veel hoger uit dan de markt verwachte. Dit wakkerde de angst voor meer renteverhogingen door de FED aan. Goud en zilver daalden die dag flink. Momenteel gaat de markt uit van een groei in het aantal banen van rond de 200.000 en een werkeloosheidspercentage van 3,4%.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice