Goudupdate: Powell lijkt vastberaden
De voorzitter van de FED, Jerome Powell, sprak afgelopen vrijdag in Jackson Hole waar een bijeenkomst van centrale bankiers plaatsvond. Powell verraste de markt met stevige uitspraken en het vergelijk met de jaren 80.
Hij gaf aan dat er meer renteverhogingen aankomen en dat de rente langer hoog zal blijven dan de markt verwacht. Na de laatste reeks van renteverhogingen, iets afnemende inflatie en zwakker wordende economische data leek het erop dat de FED het rustiger aan zou gaan doen.
Powell gaf vrijdag aan dat hij niet de fouten wil maken die de FED in de jaren 80 maakte. De FED was toen in eerste instantie te afwachtend waardoor de inflatie hard opliep. Later werd er te vroeg versoepeld waardoor er opnieuw ingegrepen moest worden. Paul Volcker werd na deze moeizame periode aangesteld als voorzitter van de FED.
Volcker verhoogde agressief de rente tot bijna 20% om de inflatie onder controle te krijgen. Het koste uiteindelijk zo’n 8 jaar om de inflatie van net boven de 10% weer onder de 3% te krijgen. Daar ging wel de zwaarste recessie na de grote depressie en een werkeloosheid van boven de 10% aan vooraf.
Schuldenniveau nu veel hoger dan in de jaren 80
De situatie in de jaren 80 is vergelijkbaar met de huidige situatie, alleen is er een enorm verschil in schuldenniveau. In de jaren 80 bedroeg de staatsschuld in Amerika 30% van het BBP en het jaarlijks tekort was kleiner dan 2%. Powell heeft te maken met een schuldniveau van 125% van het BBP en een jaarlijks tekort van 6%.
De grote vraag is hoe volhardend Powell zal zijn. Paul Volcker ging destijds extreem diep door de rente naar 20% te verhogen. Dat waren impopulaire maatregelen met als gevolg een hoge werkeloosheid, recessie, hard dalende huizenprijzen en grote protesten tegen zijn beleid.
Hieronder een kort interview tussen Ray Dalio en Paul Volcker over de situatie destijds:
Powell staat voor een hele moeilijke keuze, als hij überhaupt een keuze heeft. Het monetaire systeem is behoorlijk ontspoort en het vertrouwen erin is aan het afnemen.
De aandelenmarkt dook stevig in de min na alle uitlatingen van de FED. De Dow Jones verloor vrijdag uiteindelijk ruim 3%. De AEX sloot op weekbasis 2% lager. De goudprijs daalde vrijdag maar sloot in euro’s op weekbasis 0,2% hoger. De zilverprijs bleef vlak en sloot op €609 per kg.
De wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar sloot op 0,9964. De zwakke euro heeft tot gevolg dat de inflatiedruk in de eurozone verder toeneemt. De FED is veel agressiever geweest qua rentebeleid dan de ECB en de wisselkoers is hier het bewijs van.
De verwachting is dat de ECB op 8 september 2022 de rente met 50 basispunten zal verhogen. Maar Bloomberg kwam vrijdag met een bericht dat een aantal beleidsmakers van de ECB een renteverhoging van 75 basispunten overweegt. De ECB probeert mogelijk op deze wijze de impact van een dergelijke verhoging in te schatten door te kijken hoe de markt reageert.
Komende week wordt het inflatiecijfer in Duitsland, België en Frankrijk over augustus bekend gemaakt. In Nederland volgt op dinsdag het cijfer van de producentenprijsindex, wat een goede indicator is voor de inflatie. Op vrijdag om 14.30 uur komt het Amerikaans banencijfer over augustus naar buiten. Dit is een cijfer dat de FED goed in de gaten houdt.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.