Open voor orders

President Nixon ontkoppelde exact 50 jaar geleden de dollar van goud

Gepubliceerd op 14 aug 2021
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

President Nixon kondigde op zondag 15 augustus 1971 wereldnieuws aan. De Amerikaanse dollar was vanaf dat moment niet meer in te wisselen voor goud. De dollar was niet meer “as good as gold”.

De Amerikaanse dollar was van 1944 inwisselbaar tegen goud (systeem Bretton Woods). Voorts waren de meeste valuta’s van landen in het systeem weer inwisselbaar tegen dollars. Op dat moment had Amerika 20.000 ton aan goud in de kluizen liggen. Het was het fundament van de Amerikaanse dollar.

De dollar kon worden omgewisseld tegen een vaste wisselkoers van $35 per troy ounce, in goud. Inmiddels was het aantal uitgegeven dollarbiljetten flink toegenomen waardoor de gouddekking daalde van 55% naar 22%.

Vanaf 1965 had Amerika last van stijgende inflatie en verschillende landen wisselden hun dollars om voor goud. Duitsland verliet in 1971 Bretton Woods en zag haar economie sterk groeien.  Hierdoor steeg de waarde van de Duitse munt. Zwitserland volgde. De goudvoorraad van Amerika daalde en het vertrouwen in de dollar nam steeds verder af.

De goudreserves krompen naar het laagste niveau van 8.000 ton en President Nixon moest ingrijpen. De goudstandaard, dan wel direct of indirect, was niet meer. De Amerikaanse dollar was de laatste munt die gekoppeld was aan goud en ook het machtige Amerika heeft dit niet kunnen volhouden. Op dat moment lag het werkeloosheidspercentage op 6,1%.

Goudvoorraad Amerika vanaf 1944

Goud rendeerde rond de 8% gemiddeld per jaar sinds 1971

Nu 50 jaar later speelt goud nog steeds een belangrijke rol in de financieel markten en is het voor beleggers en centrale banken een van de manieren om waarde aan te houden.

Er is nog nooit een valuta geweest die het langer dan 50 jaar heeft volgehouden in dezelfde vorm. De Amerikaanse dollar breekt vandaag zondag 15 augustus 2021 een record in deze reeks. Maar Amerika heeft de beste tijd gehad en is feitelijk failliet.

Ook in de laatste 20 jaar is er een en ander gebeurd. Sinds de financiële crisis is er een enorme geldcreatie aan de gang. Door de situatie rondom COVID-19 is hierin een tweede versnelling gekomen. Ondertussen loopt de inflatie hard op en is het vraag of dit tijdelijk is of structureel.

De laatste jaren breiden meerdere centrale banken hun goudreserves uit. Met name landen als Rusland, China en India houden steeds meer van hun reserves aan in goud in de plaats van Amerikaanse dollars. Daarnaast bezitten de grootste economieën, Amerika en Duitsland, het meeste goud ter wereld en verkopen zij niet.

Een tijdelijke hoge inflatie kan de markt goed aan maar een structurele hoge inflatie kan een fors probleem opleveren. Een ding is zeker: het fundament in het monetaire systeem is 50 jaar geleden volledig verwijderd en steeds minder mensen sparen in euro’s, dollars of andere fiat-munten.

De goudprijs noteert momenteel $1780 per troy ounce / €48.530 per kilogram. Lees meer over investeren in goud.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice