Beleggen in goud versus beleggen in zilver
Beleggen in goud versus beleggen in zilver, goud of zilver? Beleggen in goud krijgt meer aandacht dan beleggen in zilver. Het verschil tussen goud en zilver is enorm. Er komt meer dan 11 keer zowel zilver uit de grond dan goud terwijl de goudprijs momenteel 88 keer (maart 2023) zo hoog is als de zilverprijs. De gemiddelde ratio ligt de laatste 30 jaar rond de 1/59.
Hieronder een grafiek van de goud-zilver ratio in de laatste 30 jaar:
Bron: Goldprice
Beleggen in goud
Het grootste deel van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie terwijl de industriële vraag naar goud maar 10% is. Het grootste verschil is misschien wel dat de bovengrondse goudvoorraad vele malen groter is dan die van zilver.
Verschillende berekeningen wijzen ui dat er ongeveer 188.000 ton goud gemijnd is en dat deze hoeveelheid in feite beschikbaar is. Natuurlijk afhankelijk van de goudprijs. Centrale banken en beleggers bezitten voornamelijk goudbaren, maar het meeste goud is in bezit van particulieren in de vorm van gouden sierraden.
De jaarlijkse vraag naar goud komt voor 52% voor rekening van particulieren (met name uit China en India) die gouden sierraden kopen. Beleggers die goudbaren en gouden munten kopen vertegenwoordigen 27% van de vraag. Centrale banken kopen jaarlijks ongeveer 12% van het goud op. De industrie doet 8% en er is nog een zeer klein deel dat beleggers via goud-ETF’s kopen.
Beleggen in Zilver
De industriële vraag vertegenwoordigt ongeveer 52% van de totale zilverproductie inclusief recycling. Beleggers kochten in 2021 zo’n 28% van het totale aanbod van zilver op. Ongeveer 18% werd verbruikt voor de productie van zilveren juwelen. Zo’n 4% werd in 2021 verbruikt voor de productie van zilverwaar. In totaal kwam de vraag in 2021 1046 ounces wat een tekort van 48 miljoen ounces betekent.
Voor 2022 wordt een tekort van 198 miljoen ounces verwacht. Dit heeft met name te maken met de gedaalde zilverprodctie (lees mijnproductie) en de gestegen vraag voor de productie van zonnepanelen en elektrische auto’s.
Waar goud in veel gevallen “heen en weer wordt geschoven” is de voorraad zilver hard aan het dalen. Schattingen omtrent de zogenaamde buffer (bovengrondse hoeveel zilver) liggen tussen de 800 miljoen en de 2 miljard ounces zilver. Een groot gedeelte van deze buffer zal pas tegen veel hogere prijzen beschikbaar komen aangezien beleggers een hoog percentage van deze buffer bezitten. Zij zullen alleen verkopen wanneer ze op een relatief hoge winst staan.
Naar verwachting zal de komende jaren de vraag naar zilver voor de productie van elektrische auto’s en zonnepanelen oplopen naar 200 tot 250 miljoen ounces per jaar. Daarmee is er dus 25% van de jaarlijkse productie nodig om elektrische auto’s en zonnepanelen te kunnen produceren.
De zilverprijs volgt over het algemeen de goudprijs maar stijgt en daalt een stuk harder dan de prijs van goud. De volatiliteit in een belegging in zilver trekt veel beleggers aan.
Verschil in rendement tussen beleggen in goud versus beleggen in zilver
Wanneer we kijken naar het rendement dat fysiek goud en fysiek zilver de laatste jaren hebben behaald dan is er geen groot verschil. In de laatste 20 jaar rendeerde zilver met 9,1% gemiddeld per jaar en goud met 9% gemiddeld per jaar.
Het grote verschil zit hem met name in de prijsbewegingen. In 2011 steeg zilver van $18 naar $48 per ounce. De stijging werd in 9 maanden behaald. De goudprijs steeg veel minder hard maar bleef ook “beter liggen” tijdens de daling die na de top volgde.
Zilver zakte in maart van 2020 naar de $13 terwijl goud in die periode (start van COVID) een nieuw prijsrecord wist te boeken. In die zin fungeert een belegging in goud veel meer als “waardeopslag” dan zilver. Beleggers in zilver zijn bereid meer risico te nemen omdat het rendement ook een stuk hoger kan zijn.
Over een langere termijn zien we dus dat de verschillen tussen het beleggen in goud versus beleggen in zilver klein zijn, maar tussentijds kunnen de verschillen groot zijn. De goud-zilver ratio is een goede indicator om te bepalen of zilver interessanter is dan goud. Veel beleggers gaan uit van een koopmoment voor zilver wanneer de ratio boven de 80 staat en een goed koopmoment voor goud wanneer de ratio onder de 50 staat.
Wilt u in zilver beleggen dan is het goed om te kijken naar de mogelijkheid om zilverbaren zonder BTW te kopen. Dit is de scherpste methode om in zilver te beleggen. Zilveren munten zijn hartstikke duur wat ten koste gaat van het rendement.
Met het account van Doijer & Kalff koopt u fysiek zilver in de vorm van zilverbaren. De zilverbaren worden onder uw naam opgeslagen bij Brinks in Zurich, Zwitserland. U bent juridisch eigenaar van de zilverbaren en u ziet de registratienummers in het dashboard van uw account. Met het online account kunt u veilig en snel zilver kopen en terugverkopen.
Open hier een account en beleg in een van de meest potentiële grondstoffen ter wereld.
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.