Open voor orders

De Hunt-formule 2.0: mijn koersdoel voor zilver

Gepubliceerd op 24 nov 2022
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Twee maal in de afgelopen 42 jaar is de prijs van zilver gestegen tot $50/oz. Zowel in 1980 als in 2011. Niemand zal beweren dat iets dat al twee keer is gebeurd, niet opnieuw kan gebeuren. De koersbeweging naar $50/oz zal waarschijnlijk voorgaande piekniveaus overschrijden, vooral qua permanentie. Er breekt een periode aan waar zich een interessante ontwikkeling voordoet.

De Hunt-formule 1.0

In 1980 steeg de zilverprijs van $7/oz naar $50/oz in iets meer dan één jaar tijd. Voornamelijk gedreven door de gezamenlijke aankopen van zowel futures als fysiek zilver door de gebroeders Hunt uit Texas. Hieruit kan ik een formule afleiden, namelijk: hoe een hogere zilverprijs gegarandeerd is te realiseren.

De kern van dit verhaal was dat deze prijsstijging in de jaren ’80 het gevolg was van zowel massieve aankopen in zilverfutures alsmede door fysiek zilver uit de markt te halen. Deze handelingen toonden onomstotelijk aan hoe men de zilverprijs fors kan opdrijven. Nauwlettend houd ik deze ontwikkelingen in de gaten en uit de COT-rapporten kan men opmaken dat commerciële partijen (o.a. investment banks, commercial in onderstaand diagram) overwegend short zitten. In tegenstelling tot hedgefondsen en retailbeleggers.

Mijn beknopte tussenconclusie luidt dan ook:

A) Er wordt in recordhoeveelheden fysiek zilver uit de markt gehaald, zie de COMEX en LBMA voorraden waarbij de bodem in zicht komt en de ontwikkelingen van premies op fysiek zilver. Zo heeft the Silver Institute vorige week aangegeven in een rapport dat het tekort aan zilver zal stijgen naar het hoogste punt in 20 jaar tijd. De totale vraag naar zilver is dit jaar met maar liefst 16% gestegen.

B) Anderzijds wordt de futuresmarkt beheerst door de commerciële partijen. Zolang de open interest negatief blijft, zal een aardsverschuiving moeilijk worden voor de spotmarkt. Investment banks zitten overwegend short en voorkomen hiermee de definitieve breakout. Zodra hier een shift zal plaatsvinden, zullen we dat linea recta terug zien in de zilverprijs.

Hiermee kan de Hunt-formule dus (nog) niet bewezen worden; met enerzijds recordhoeveelheden fysiek zilver dat uit de markt wordt gehaald; is er anderzijds nog altijd sprake van een negatieve net-positioning op de futuresmarkt. Hier dient een shift plaats te vinden, wil dit scenario van kracht gaan.

De Hunt-formule 2.0

De komende stijging van de zilverprijs naar $ 50 (en verder) zal worden aangedreven door zowel fysieke als papieren aankopen en zal plaatsvinden tegen een achtergrond die veel optimistischer is dan in 1980 of 2011.

Grafiek zilverprijs in Amerikaanse dollars sinds 1975 gecorrigeerd voor inflatie:

Om te beginnen is er veel minder fysiek zilver in de wereld dan dat er bestond in 1980. Tegenwoordig is er net iets meer fysiek zilver in de wereld als in vergelijking met 2011. Veel van dit fysieke zilver is nu in het bezit van exchange traded funds (ETF’s).

Er circuleert naar schatting zo’n 3 miljard oz zilver op aarde. Van de 2 miljard oz fysiek zilver dat in baarvormen is opgeslagen, bestaat het grootste deel uit 1.000 oz bars (+30 kg baren). Meer dan 1,1 miljard oz (ofwel 55%) van deze baren behoren tot het eigendom van exchange traded funds. Kortweg, 1/3 van al het zilver op aarde behoort toe aan ETF’s. Daarbovenop ligt nog eens 300 miljoen oz opgeslagen in de COMEX-magazijnen, waardoor de totale hoeveelheid geregistreerd zilver een ​​opmerkelijke 70% van het wereldtotaal vormt.

Het verschil tussen 1980, 2011 en nu

In 1980 bestonden ETF’s nog niet, aangezien deze pas in 2006 en later werden geïntroduceerd. En in 2011 bedroeg de allocatie in geldhoeveelheid in zilver ETF’s nog maar 50% van wat het nu is. Het belangrijkste punt hier is dat er vandaag aantoonbaar minder fysiek zilver beschikbaar is dan in 1980 en 2011. Maar tegelijkertijd zijn er vele investeringsmiljarden die rondklotsen en op zoek zijn naar een onderkomen in fysiek zilver, van hedgefondsen tot fabrikanten van zonnepanelen.

“Er zijn vele investeringsmiljarden die rondklotsen, en op zoek zijn naar een onderkomen in fysiek zilver, van hedgefondsen tot zonnepaneelfabrikanten.”

Al die tijd is de fysieke industriële vraag naar zilver (van 1980 tot 2011) toegenomen, terwijl sinds 2011 de mijnproductie statisch is als gevolg van de ongeregeldheden op de fysieke markt. Het loont niet tot nauwelijks om zilver te mijnen, gezien de kunstmatig lage prijs die mijnproducenten ontvangen. Dit gaat nu gepaard met de hoge inflatie in deze energie intensieve industrie, waardoor de mijnindustrie flinke klappen krijgt te verduren.

Door de grote industriële veelzijdigheid van zilver, is het vroegere hoofdgebruik van zilver bijna verdwenen, om vervolgens te worden vervangen door de vraag naar nieuwe toepassingen, zoals de energietransitie, waaronder zonnepanelen (een toepassing die in Nederland tot voor kort nog niet bestond). Kijk eens om je heen en probeer te ontkennen dat de moderne wereld niet elke dag meer elektronisch en elektrisch wordt en dat ’s werelds beste elektrische geleider (zilver), geen essentiële en vooral groeiende rol zal spelen.

Bron: The Silver Institute & CRU Consulting, Silver’s Important Role in Solar Power.

Tegenwoordig zijn er meer mensen dan ooit die begrijpen dat zilver kunstmatig in prijs is gedrukt, zoals ik in voorgaande blogs al is heb aangeven, waaronder deze. Dit was helemaal niet het geval in 1980 of 2011, en dit gegeven garandeert zó ongeveer dat zilver binnenkort in prijs zal stijgen naar de vroegere piekniveaus en verder.

De Hunt-formule 2.0 formuleer ik als volgt: Fysiek tekort + hoge (industriële) vraag = schaarste = prijsstijging (fysiek) zilver

Zo verwacht ik dat de discrepantie tussen de spot- en de fysieke markt de komende jaren blootgelegd zal worden. Dit zal beginnen in de mijnindustrie, waarbij men zal afwijken van de spotprijsstandaarden. Zonder mijnindustrie geen zilver, waarop het tekort zal vervolgens oplopen tot catastrofale niveaus. Daarnaast is het onmogelijk om fysiek zilver aan te kopen tegen de spotprijs plus redelijke premie. Bij diverse bullion dealers zijn de terugkoopregelingen (van fysieke munten en kleine baren) verhoogd. Men is bereid meer te betalen, en dat is toch wel heel veelzeggend.

In 2009, toen zilver koerste op een niveau van $20/oz, het duurde 3 jaar alvorens zilver de $50/oz aantikte. Een soortgelijke situatie als nu, waarbij de industriële vraag toentertijd ook key driver was.

Enfin, binnen 5 jaar koerst zilver $50/oz. There I said it.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice