EXCLUSIEF: interview met voormalig vermogensbeheerder en ervaren goud- en zilverbelegger Sybren van der Hijden
Maar liefst +20 jaar ervaring in de financiële markten, een doorgewinterde goud- en zilverbelegger, natuurliefhebber, vader van drie en geëmigreerd naar het prachtige Finse landschap. Uiteraard hebben we het dan over Sybren van der Hijden. We spraken elkaar onder andere over het feit of goud en zilver nog dienen als inflatiehedge; key drivers op de goud- en zilvermarkt; portfoliomanagement; de zilversqueeze en mijnbouw; de goud-zilverratio; technische analyse; beleggingsstrategie; stagflatie en kansen op de markt.
In het kort
Sybren van der Hijden (45) heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële markten. Na zijn studie International Business Management trad hij o.a. in dienst bij Velthuyse Mulder Vermogensbeheer, waar hij 35 miljoen euro onder beheer had, waarna Sybren vervolgens een overstap maakte als senior client manager bij Saxo Bank.
Momenteel is Van der Hijden werkzaam als senior channel manger Benelux voor WithSecure, een Fins bedrijf gespecialiseerd op het gebied van cyber security. Daarnaast is hij eigenaar en directeur van Financial Coinnoisseur, hiermee verricht Van der Hijden consultancy en freelance opdrachten voor in hoofdzaak bedrijven in de financiële sector.
We spraken elkaar via Zoom. Amsterdam – Hämeenlinna is namelijk zo’n slordige 1.800 km. Ons gesprek is opgenomen en staat op Youtube.
Zijn goud en zilver nog geschikte hedges?
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom men zou moeten beleggen in edelmetaal. Echter, in de loop der jaren is men met een steeds meer kritische bril gaan kijken naar een belegging in goud of zilver. Onder de consensus heerst veelal de perceptie dat het geen goede inflatiehedges meer zijn als we kijken naar het rendement over de afgelopen 10 jaar. Hoe kijk jij hier tegenaan?
‘Men kijkt steeds korter in de huidige marktomstandigheden, dat is denk ik een heel belangrijk aspect. We beleggen niet meer zoveel, maar speculeren vooral. En ja, het woordje inflatiehedge is ook onderhevig aan inflatie. Als ik heel eerlijk ben zie ik alleen een profvoetballer nog als een echte inflatiehedge. Jij gaf het onlangs ook aan: edelmetalen zijn eigenlijk verworven tot een currencyhedge. Op jaarbasis staan goud en zilver genoteerd in euro’s ruimschoots in de plus, en daarmee heb je weldegelijk een hedge.
Toen ik 15 jaar geleden begon met het beleggen in edelmetaal tijdens de financiële crisis in 2008, toen was mijn idee nog dat zilver een ‘safe-haven asset’ was. Dat kunnen we denk ik wel vergeten, terwijl goud dat wel is en blijft.’
Key drivers op de goudmarkt
Een onderwerp waar veel misverstanden over bestaan. Er zijn veel theorieën over factoren die de goudprijs beïnvloeden. Zo vroeg laatst iemand aan mij hoe het kan dat de goudprijs niet tot nauwelijks stijgt, terwijl centrale banken het afgelopen jaar massaal goud hebben gekocht. Zou jij kunnen uitleggen wat de daadwerkelijke key drivers zijn op de goudmarkt?
‘De rentestand, daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Rentestanden die worden beïnvloed door inflatie, dat hebben we dit jaar natuurlijk goed kunnen zien. Dat de Fed de rente moest verhogen is een beetje het kip en het ei verhaal eerlijk gezegd, want er gingen tot voor kort nog veel stemmen op dat de Fed dit nooit zou doen. De Fed toont hier toch een zekere vorm van lef, desondanks het ervoor zorgt dat het er macro-economisch in 2023 niet zo rooskleurig uitziet.
Hoe meer rente op de staatsobligaties, hoe hoger de dollarkoers. Rente omlaag = goud en zilver omhoog. Dat is een beetje het spel.’
Als we terugblikken op 2022 dan constateren wij dat centrale banken een 55-jarig aankooprecord hebben gevestigd in goud, nota bene 671 ton. Kan jij verklaren waarom de vraag naar goud door centrale banken enorm is gestegen dit jaar?
‘Ten eerste moeten we kijken naar de verdeling Oost en West in de wereld. We zien natuurlijk dat het Oosten het meeste goud heeft gekocht, denk aan Rusland, China en India. En de achterliggende gedachte, daar worden doorgaans allerlei suggestieve randzaken aan gekoppeld. De gedachte is over het algemeen dat men minder exposure wil van valuta’s. Centrale banken willen zich beschermen, en met goud maakt men zich meer onafhankelijk voor volatiliteit.
Er zijn natuurlijk ook economisch en geopolitieke redenen, zoals bijvoorbeeld een India of China, die zichzelf hiermee onafhankelijker willen maken in de wereld.’
Sinds het verlaten van de goudstandaard in 1971 zijn de wereldwijde goudreserves in rap tempo afgenomen, met een dieptepunt in 2008. Hoe is deze situatie ontstaan dat we vanaf de financiële crisis weer een V-shape recovery over de afgelopen jaren?
‘Na 1971 waren centrale banken algauw geneigd om al het tafelzilver of -goud van de hand te doen, om het zo maar even te noemen. Het is essentieel te realiseren dat goud tot op de dag vandaag nog altijd moet wordt gezien als holding in een centrale bank en zilver natuurlijk wat minder, maar we zien nu dat portefeuillemanagers van centrale banken zich nu toch weer bezigen met een diversificatie hiervan. Vooral het fysieke element is belangrijk. Het kan namelijk niet verdwijnen. En in de recente Basel III-regulaties is tevens opgenomen dat goud een risicovrije status heeft verkregen.’
Key drivers op de zilvermarkt
Zoals de meesten weten kent zilver een veel grotere industriële vraag dan goud, denk maar aan de energietransitie die ons te wachten staat. Door de grote vraag naar fysiek zilver is er inmiddels een heus tekort ontstaan van 17% volgens de onlangs gepubliceerde cijfers van The Silver Institute. Welke key drivers zijn volgens jou verantwoordelijk voor de écht grote koersbewegingen op de zilvermarkt?
‘De industriële vraag. Wat dat betreft ben ik misschien erg bot, maar als ik kijk naar munten dan wordt vaak gezegd: deze munt is zoveel waard en de prijs zou zoveel moeten zijn. Ik kijk liever naar de zaken die jullie aanbieden, zilverbaren. De industrieel-fysieke vraag zorgt voor de totstandkoming van de echt grote koersbewegingen. Het grootste gedeelte hiervan is de energietransitie.
Een pijnpunt is dat er tot op zekere hoogte manipulatie plaatsvindt, en dat is wat mij betreft ook aan te tonen. De vraag is hoe snel bepaalde partijen shortposities afbouwen. Deze markt heeft al vaker laten zien dat het echt heel hard kan gaan, denk maar aan 2011 of ten tijde van de pandemie dat de zilverprijs met zo’n 50% steeg.’
Heeft zilver in jouw ogen nog een monetaire status?
‘Ja, ik denk het wel als we kijken naar de correlatie met goud. Ik ben voorstander dat zilver weer een officiële monetair status zou krijgen, want het zou toch heel mooi zijn als we zouden afspreken dat we niet alleen maar schulden maken met elkaar en de rekening doorschuiven naar de volgende generatie. Dat is nu namelijk wel het geval met schuldpapier.’
Portfoliomanagement: fysiek, derivaten, ETF’s en mijnaandelen
Veel beleggers dubben vaak met de vraag waar zij nou exposure in moet aanhouden. De mogelijkheden zijn legio, wat adviseer jij langetermijnbeleggers doorgaans?
‘Over derivaten kan ik kort zijn: absoluut niet geschikt, aangezien dit een financieel product is wat bovenal professionele kennis vereist en gezien de looptijd ervan is het derhalve niet interessant.
ETF’s zijn verreweg nog altijd de meest populaire belegging om exposure te verkrijgen in edelmetaal. Echter kan deze exposure niet altijd gegarandeerd worden als we bijvoorbeeld kijken naar de zilversqueeze in 2021, waarbij een zeer grote partij geen fysieke dekking kon garanderen als de stormloop naar zilver zou aanhouden. Hierop heeft men de prospectus gewijzigd met de mededeling dat dit mogelijk een negatieve invloed zou kunnen hebben op de koers van de ETF. Uiteraard is dit een uitzonderlijk geval, maar als langetermijnbelegger wil je toch zoveel mogelijk risico’s uitsluiten. Qua kosten is fysiek edelmetaal vrijwel net zo duur als ETF’s.’
Een specialiteit van jou, mijnaandelen. Kan jij uitleggen of mijnaandelen een geschikte optie is voor langetermijnbeleggers die exposure willen in edelmetaal?
‘Het hoge rendement van mijnaandelen is natuurlijk zeer aantrekkelijk, maar laten we eerlijk zijn – het is toch een beetje een casino. Een mijnbouwbedrijf vindt namelijk wél of géén edelmetaal en dat is een onvoorspelbaar element. Je moet hierbij goed nadenken wanneer je instapt, maar ook wanneer je uitstapt. En vergeet niet, vooral op Twitter – er wordt altijd gesproken wanneer men instapt, maar nooit wanneer men uitstapt. Uiteindelijk probeert elke belegger zijn posities voor een zo hoog mogelijk prijs te verkopen. Mijnaandelen zijn mijns inziens weggelegd voor de écht gevorderde belegger die veel risico wil nemen, noem het gerust speculant.
Als we kijken naar de grotere mijnbouwbedrijven, zoals Barrick Gold of Pan American Silver is het zo dat zij dividend uitkeren. Voor een klein gedeelte in je portefeuille zou dit best interessant kunnen zijn, dan neem je namelijk toch wat minder risico dan het geval is bij de zogeheten ‘junior miners.’ Het blijft mijnbouw dus het is altijd een groter risico dan fysiek edelmetaal. Het meest belangrijke is dat het geen waardeaandelen zijn, maar groeiaandelen. Net zoals bij technologieaandelen heb je zowel een instap- als exitstrategie nodig. Het ‘buy and hold’ principe geldt hier niet.’
Zilversqueeze en mijnbouw
In het recent gepubliceerde rapport van The Silver Institute is verkondigd dat er in 2022 sprake is van een fysiek zilvertekort van 17%. Wat zijn jouw bevindingen als je dit rapport leest en naar de tabellen kijkt?
‘Het is natuurlijk wel zo dat dit er al een tijdje aan zat te komen. Vorig jaar was in feite al bekend dat dit tekort zou ontstaan. Men moet niet vergeten dat het termijnmarkten zijn, waarbij er vanuit wordt gegaan dat de vraag in dezelfde sneltreinvaart blijft doorzetten. Hoe hard gaan we landen is de vraag. Dat gaat weldegelijk effect hebben op de gehele vraag naar edelmetalen en dan specifiek in het geval van zilver.
Dit geeft de mogelijkheid voor verschillende partijen om de exploratie van zilver aan te wakkeren, maar dit zal bij voorbaat niet genoeg zijn. Er is dus sprake van een squeeze op de horizon, dat zal altijd zo blijven.’
Elk jaar horen we natuurlijk dat er weer een tekort is, maar dit zien we niet per definitie terug in de prijs. Beschouw jij deze cijfers als transparant?
‘Het is heel makkelijk om beleggers en overige partijen gek te maken met een aankomende squeeze. We hebben genoeg voorbeelden van fondsen wereldwijd die dit al heel lang verkondigen. Belangrijk is om te bedenken wie het voordeel heeft van een squeeze en wie ondervind nadeel. Neem het dus ook met een korreltje zout. Feit blijft dat de energietransitie voor een enorme vraag zorgt de komende decennia. En laten we ook niet voorbij gaan aan het feit dat mocht er zich in de nabije toekomst een crisis-scenario voltrekken dan kan de rente natuurlijk heel snel weer worden bijgesteld. Laten we niet vergeten dat zilver na de financiële crisis in 2008 goed was voor zo’n 185% rendement in slechts twee jaar tijd.’
Het gros van de beleggers heeft uitsluitend exposure in goud, maar niet in zilver. Het opwaartse potentieel van zilver is een enorm en als men weet hoe je de markt enigszins in je voordeel kan timen, is zilver zeker een musthave in je portefeuille. Er is een soort collectieve ondervertegenwoordiging binnen de portefeuilles. Hoe verklaar jij dit?
‘De timing, zoals jij zelf al aangeeft. Meestal worden mensen getriggerd als het overal in de kranten staat. En we weten allemaal hoe dat werkt als we bijvoorbeeld naar de cryptomarkt kijken. FOMO (the fear of missing out), zorgt ervoor dat beleggers allemaal op een heel hoog niveau instappen, met teleurstelling als resultaat.’
Betreft de exploratie is de basisstelling dat terwijl de vraag naar zilver toeneemt, dat het aanbod zou moeten afnemen. Dit zou op zijn beurt de exploratie moeten stimuleren. Verwacht jij dat de exploratie het zilvertekort nog kan dicht fietsen de komende jaren en gaat het voor de mijnbouw weer lonen om te delven?
‘Het probleem is dat commodity markets niet in een rechte lijn werken. Beleggers negeren signalen op de fysieke markt, tot dat er een omslagpunt plaatsvindt waarbij iedereen tegelijkertijd wil instappen in mijnbouwbedrijven. Dat is de typisch mentaliteit van de marktkudde, niemand wil de eerste zijn totdat het roer echt om moet.
Of de mijnbouw dit gat kan dichten en of het weer rendabel gaat zijn voor de miners is afhankelijk van de pot met cashflow. Zo zien we de afgelopen maanden een gigantische toename van aandelenemissies van miners om te zorgen dat er genoeg geld in kas is. Het rente-element is hierin erg belangrijk, want er zijn nu veel ondernemingen die gefinancierd zijn met een hefboom, dit wil zeggen variabele leningen. Dit vormt momenteel een probleem gezien de nog altijd forse rente en dit werkt in het nadeel van de mijnbouw. Dit kan ervoor zorgen dat het tekort verder toeneemt.
Neem bijvoorbeeld hier een mijnbouwbedrijf in Finland, daar moet eerst de koers van zilver minimaal $25 à 30 per ounce noteren, wil men voor een goede prijs kunnen delven. Er zijn weinig bedrijven die voor onder de $20/oz delven, omdat het simpelweg niet rendabel is.’
De mijnbouwindustrie gaat ook gebukt onder de hoge inflatie. Gaat men hiervan de kosten ook in terugzien als het gaat om fysiek zilver? We zien namelijk nu al behoorlijke discrepanties ontstaan tussen de spot- en fysieke markt. De marges rijzen inmiddels de pan uit.
‘Absoluut en dat zien we, vooral bij de munten. Vrijwel elke schakel in de keten heeft te maken met prijsstijgingen. Het grootste gedeelte blijft marge en de volatiliteit zorgt ervoor dat de marges ook aan verandering onderhevig zijn. Hoe meer fluctuaties in de markt, hoe hoger de marges. Mensen betalen nu ruim €30 voor een zilveren munt (1 troy ounce), terwijl je bij verkoop gewoon de spotprijs van €22 per ounce ontvangt. Een verlies van ruim 25% bij directe verkoop. Hiermee is het vanzelfsprekend dat men qua kostenplaatje het beste af is met zilverbaren, ook omdat je met externe opslag in een douane-depot bijvoorbeeld geen BTW hoeft te betalen. Uiteindelijk moet een belegger ook kijken naar kostenreductie.’
De goud-zilver ratio: de extreme onderwaardering van zilver
Er zullen best een aantal lezers zijn die weten wat de goud-zilver ratio inhoudt, maar voor degenen die dat niet weten, kun jij vertellen wat jij afleest van deze ratio?
‘De natuurlijke ratio van goud en zilver die ligt rond de 18, ofwel de hoeveelheid zilver in de aardkorst t.o.v. goud. Er is 18x meer zilver in de wereld dan goud.
De goud-zilver ratio is de goudprijs gedeeld door de zilverprijs, ofwel hoeveel ounce zilver kan ik kopen voor één ounce goud. Voor het loslaten van de goudstandaard in 1971 lag de ratio rond de 30 en na het ontkoppelen van de goudstandaard is de gemiddelde ratio gestegen tot 65. Dit zijn extreme waarden en dit betekent dat zilver veel risicovoller is geworden dan dat het ooit was. De regel luidt min of meer: hoe hoger de ratio, des te interessanter een belegging in zilver.’
Hoe verklaar jij het dat de ratio na het ontkoppelen van de goudstandaard nagenoeg is verdubbeld?
‘Omdat centrale banken zilver vanaf dat moment niet meer aanhielden als holding c.q. valuta. Goud daarentegen nog wel, maar óók deze reserves is men gaan afbouwen zoals we net hebben behandeld.’
Vandaag de dag noteert de ratio 76 en daarmee is er nog altijd sprake van een extreme onderwaardering van zilver. Hoe kan een belegger zich het voordeel doen met deze ratio?
‘Goud houdt men aan voor een lange periode. In feite is buy and hold een geschikt principe voor een langetermijnbelegging. Persoonlijk zie ik zilver meer als een spel waarbij je in- en uitstapt op basis van onderwaardering, dus zodra de ratio zich boven het gemiddelde begeeft wordt een belegging in zilver pas interessant. Ten tijde van een zilversqueeze wil je natuurlijk wel exposure hebben, ongeacht wat de ratio weergeeft.’
Technische analyse en beleggingsstrategie
Met veel plezier volg ik altijd jouw technische analyse en ik ben zeer benieuwd naar welke indicatoren jij kijkt en wat jij hierin voorziet?
‘Uiteindelijk moet je je ergens aan vasthouden, dat is waar technische analyse je enigszins bij helpt om je plan te maken. Het is van belang dat je als belegger op weekbasis kijkt naar de grafieken en niet op dagbasis, omdat de meesten geen traders zijn.
De laatste keer dat we boven het 50-weeks gemiddelde koersten ($21,70/oz), zagen we een forse jump omhoog. Inmiddels zijn we het 50-weeks gemiddelde gepasseerd. Als we kijken naar het verleden doet er zich een interessante opportuniteit voor. We zijn nu natuurlijk al een tijdje bezig met een bodemvorming, dus de kracht zal wellicht wat minder exponentieel zijn, maar dat komt de permanentie juist ten goede. Wat mij betreft moeten we boven het 50-weeks gemiddelde blijven van $21,70 willen we een verdere koersstijging zien.
Echter, kan er zich ook een minder scenario voordoen, waarbij bijvoorbeeld de Amerikaanse CPI beter is dan verwacht of dat de Fed aankondigt de rente verder te verhogen, waardoor de koers ook weer kan dalen tot onder het 50-weeks gemiddelde. Met de huidige cijfers verwacht ik echter niet dat dit gaat gebeuren.’
Hoe baseer jij jouw aankoopstrategie voor op de langetermijn? PS: Ik begrijp het als je dat liever niet wil delen, maar ik ben brutaal vandaag.
‘Het meest belangrijke is natuurlijk waar je in belegt. Het hangt er een beetje van of we dan praten over large- of mid caps, maar ik zal altijd gepositioneerd zijn in zilver. Omdat ik nog altijd van uitga dat die échte hausse nog op zich laat wachten. Dan kan je denken: dat is wishful thinking – maar inmiddels wachten we alweer sinds 2010-2011 als we heel eerlijk zijn. Toen is de laatste hausse namelijk geweest.
Zo had men ook leuk mee kunnen doen in 2020 met de zilversqueeze. Een jaarrendement van bijna 50% is simpelweg ‘an offer you can’t refuse.’ Dat zijn de rendementen die je vermogen aanzienlijk kunnen laten groeien. Wel moet je hierbij goed bedenken wat je exitstrategie is.’
Vanaf 2014 koerst de goud-zilver ratio al boven de 75. We zijn inmiddels bijna 10 jaar verder en we zijn nog altijd aan het wachten. Veel beginnende beleggers worden helemaal hoteldebotel als ze intraday-koersstijgingen waarnemen van 2-5%. De markten maken uiteindelijk iedereen nederig.
‘Eens, kijk bijvoorbeeld naar gas of olie. Zolang de vraag maar hoog genoeg is, zien we dat meteen terug in de prijs. De zilversqueeze in 2020 was hier ook een perfect voorbeeld van. Pas vanaf 2019 zien we dat er sprake is van een heus zilvertekort en als je deze gegevens naast de grafiek legt, blijkt dat ook enigszins te kloppen. De fysieke vraag blijft de rode draad in dit verhaal.’
Als we overgaan op goud, wat voorzie jij op de grafiek?
‘Als alles blijft zoals het er nu voorstaat, ofwel een stagflatoir scenario waarbij de macro’s minder blijven worden en de rente daalt dan is $2.000 per ounce op de niet al te lange termijn zeker niet onmogelijk.’
Kansen op de markt door stagflatie
Als we kijken naar de economische ontwikkelingen, delen wij volgens mij dezelfde opinie, namelijk dat wij langzaam aan maar zeker een transitie maken naar een stagflatoir tijdperk. Zo verkondigde één van de grootste hedgefondsen (Bridgewater) in de zomer van 2022 dit scenario eveneens. Kun jij jouw opinie nader uitleggen?
‘We zullen nog lang moeten dealen met een permanent hoge inflatie. Veel economen dragen een roze bril en zien het liefst dat we na een tijdperk van hoge inflatie meteen zullen verkeren in een deflatie. Dan kijk je eerlijk gezegd niet verder dan je neus lang is. We hebben nu namelijk een krapte op de arbeidsmarkt en ik denk dat elke huis-tuin-en-keuken econoom zich wel kan realiseren dat deze krapte niet langdurig van aard zal zijn.
Op Twitter heb ik ook gezegd dat de belangrijkste asset in 2023 het behouden van je baan is. Veel techbedrijven in Amerika zijn bezig met massaontslagrondes, meestal een voorbode voor wat komen gaat. Daarmee voorzie ik dat de werkloosheidcijfers zullen oplopen volgend jaar. Dit in combinatie met een hoge inflatie, maakt dat de algehele economische vraag daalt. Dat scenario zien centrale banken graag, om op deze manier de inflatie de kop in te drukken.
Het probleem is dat mensen nu meer geld nodig hebben dan voorheen om te voorzien in hun levensbehoeften. En voordat prijzen fors zullen dalen zijn we een aanzienlijke tijd verder. De massale loonsverhogingen zorgen er op hun beurt ook weer voor dat er sprake is van verdere prijsstijgingen. En dan kom je dus in dit stagflatoire scenario terecht.
De enige factor die niet te voorspellen is, is hoe hard we gaan landen en hoe hoog de inflatie blijft. Hierop stemmen centrale banken hun rentebeleid af. Dat gaat nog spannend worden.’
Dit stagflatoire scenario biedt kansen, met name voor de commodity markets, waaronder dus goud en zilver. Volgens diverse analisten is er sprake van een ‘commodity boom’ de komende jaren. Zo deelde Ole Hansen van Saxo Bank zijn forecast voor de goudprijs in 2023, namelijk een mogelijke $3.000/oz. Wat is jouw prognose omtrent deze commodity boom?
‘Ik heb met Ole Hansen samengewerkt bij Saxo Bank, dus ik heb hem erg hoog zitten. Belangrijk om te vermelden is dat dit een ‘outreageuos prediction’ is. Dat betekent dus eigenlijk dat ze iets voorspellen dat gekker dan gek is, maar toch zit er een vorm van waarheid in. We zien namelijk steeds meer het verschil tussen technologie en de echte assets, namelijk onze natuur en alles wat wij hiervan gebruiken. Van energie tot zilver. En willen wij een succesvolle transitie doormaken, zal er de komende decennia een forse toename zijn in het gebruik van grondstoffen, denk maar aan zonnepanelen, elektrische auto’s, gemoderniseerde energienetwerken etc.
Elk huishouden heeft natuurlijk een beperkt budget en alles wat bij veel mensen tot voor kort nog naar luxegoederen en – diensten ging, maakt nu toch plaats voor de energierekening of de benzinepomp. Hiermee kunnen we concluderen er toch een soort shift plaatsvindt, waarbij er meer geld vloeit naar grondstoffen dan voorheen.’
Een mooie quote van jou is: ”Nature is bigger than technology!” Hiermee vat je het bovenstaande eigenlijk goed tezamen.
‘Dat is iets waar ik zeker achter sta en je moet ook sterk in je schoenen staan om niet mee te doen aan hetgeen we de afgelopen jaren hebben gezien, maar dat mogen mensen best weten. Ik heb nog nooit één cryptoasset in mijn leven aangeraakt en dit ben ik ook niet van plan. En dat heeft te maken met het feit dat ik verwacht dat grondstoffen alleen maar schaarser zullen worden en daarmee dus ook edelmetalen, zoals goud en zilver.’
‘Wij danken Sybren van der Hijden voor dit openhartige interview!
Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang dagelijkse updates over edelmetaal, onze kortingen en artikelen.