Open voor orders

Zilverupdate: goud-zilver ratio naar 1:76

Gepubliceerd op 18 mei 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goud-zilver ratio is een veel gebruikte ratio om na te gaan welk edelmetaal ondergewaardeerd is ten opzichte van de ander. De ratio geeft aan voor hoeveel ounce zilver je nodig hebt om 1 ounce goud te kunnen kopen. Toen COVID de wereld lamlegde daalde zilver hard en steeg de goudprijs. De goud-zilver ratio noteerde toen, april 2020, op 1:125. Je betaalde toen 125 ounces zilver om 1 ounce goud te kopen.

Achteraf bleek dat een ultieme top in de ratio te zijn. Zilver was toen zwaar ondergewaardeerd ten opzichte van goud. De economie viel stil en daarmee ook de industriële vraag naar zilver. Tegelijkertijd steeg de goudprijs hard. Goud was de veilige haven. De wereldeconomie viel stil en het enige wat steeg was goud.

In het verleden steeg goud vaak eerder dan zilver en maakte zilver later een comeback. Rond de financiële crisis, die in 2008 begon, steeg de goudprijs hard tussen 2008 en 2011. Zilver bleef achter tot eind 2010. Hierna steeg de zilverprijs in 9 maanden tijd van $18 naar $48 per troy ounce. De goud-zilver ratio noteerde eind 2010 op 1:70. Rond april in 2011 schoot de ratio naar 1:32.

De huidige goud-zilver ratio noteert 1:76

In de afgelopen 30 jaar heeft de ratio zich tussen de 1:32 en de 1:125 bewogen. De huidige ratio staat op 1:76. Daarmee is zilver nog steeds ondergewaardeerd ten opzichte van goud. De recente rally in zilver heeft geholpen maar een niveau van 1:60, het gemiddelde van de laatste jaren, is nog steeds ver weg.

Op 9 mei 2024 publiceerde onder andere het Financieel Dagblad een artikel over dit onderwerp. Ook IEXProfs spendeerde er aandacht aan. Lees hier het artikel: Alle seinen staan op groen voor zilver. Zilver stond toen op $27 per troy ounce. Inmiddels noteert zilver 16% hoger. Deze week sloot de zilverprijs op $31,43.

Zowel de FED als de ECB hebben te maken met te hoge staatsschulden. Tegelijkertijd is de daling van de inflatie minder sterk dan verwacht. Enerzijds moet de rente relatief hoog blijven om de inflatie in te dammen. Aan de andere kant doet de hoge rente op de staatsschulden steeds meer pijn.

Bezitters van goud en zilver hebben gekozen voor een “store of value” die deze problemen niet kent. Beide edelmetalen profiteren juist van dit probleem en dat verklaart dat goud dit jaar ruim 18% is gestegen en zilver inmiddels op een winst staat van 34%.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Komende week komt in de VS het voorlopige cijfer over de samengestelde inkoopmanagersindex van mei naar buiten. Verder staat er niet veel nieuws op de agenda.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Inflatie eurozone april 2024

Kerninflatie Amerika in april 2024

Stijging aantal faillissementen in april 2024

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice