Open voor orders

Zilverupdate: tekort aan zilver op twee na hoogste punt in 20 jaar tijd

Gepubliceerd op 26 apr 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De zilvermarkt kent sinds 2021 een tekort aan zilver. De vraag overtrof in 2022 het aanbod met 237 miljoen ounces. In 2023 was er een tekort van 184 miljoen ounces. Volgens het Silver Institute zal het tekort in 2024 oplopen naar het twee na grootste tekort in de laatste 20 jaar.

Met name de groei in de vraag naar zilver voor de productie van zonnepanelen groet hard. De totale industriële vraag zal volgens het Silver Institute naar een recordhoogte groeien van 710 miljoen ounce in 2024. Dat is een groei van 9% ten opzichte van vorig jaar. Voor de productie van zonnepanelen is 232 miljoen ounce nodig. Dat is 20% meer dan in 2023. De industrie zal dit jaar zo’n 59% van de totale vraag naar zilver voor haar rekening nemen.

Na de industrie komt de grootste vraag naar zilver vanuit beleggers. Beleggers bepalen jaarlijks ongeveer 30% van de vraag naar zilver. Het Silver Institute verwacht dat beleggers dit jaar 13% minder zullen kopen in de vorm van zilverbaren en zilveren munten. De vraag vanuit beleggers komt naar verwachting uit op 212 miljoen ounce.

De vraag vanuit de sector zilveren sieraden groeit dit jaar met 4% naar 211 miljoen troy ounce. De vraag voor de productie van zilverwaar groeit 9% en komt in totaal uit op 58 miljoen ounce. De totale vraag zal 1200 miljoen ounce bevatten.

Verwacht tekort aan zilver in 2024

Op basis van de verwachte vraag en het verwachte aanbod heeft het Silver Institute berekend dat het tekort in 2024 zal uitkomen rond de 215 miljoen ounce. Dat zou betekenen dat in 2024 het tekort aan zilver oploopt tot net onder het niveau van 2022, het jaar dat het grootste tekort werd bereikt. In 2022 was er een tekort van 237 miljoen ounce.

Het tekort aan zilver dat in de laatste jaren is ontstaan is door de bestaande reserves opgevangen. De vraag is echter hoe lang dit gaat voortduren. Met name de zilverprijs zal hier een leidende rol in hebben. Dit jaar is de zilverprijs ruim 14% gestegen in Amerikaanse dollars. In euro’s komt de stijging uit op 18%.

Momenteel zijn beleggers nog niet dominant aanwezig in de zilvermarkt alhoewel hier de laatste 2 maanden verandering in komt. Bij Doijer & Kalff zien we sinds maart een versnelling in de vraag naar zilver. Wanneer meer beleggers instappen in de zilvermarkt dan kan dit de prijs snel opdrijven aangezien de zilvermarkt een relatief kleine markt is.

Deze situatie hebben we in de periode 2010 en 2011 ook gezien. De zilverprijs steeg toen in 8 maanden tijd naar $48 per troy ounce. De goud-zilver ratio noteerde toen 1:32. Deze week sloot de goud-zilver ratio op 1:85.

Verloop goud-zilver ratio in de laatste 15 jaar

Goud-zilver ratio laatste 15 jaar

Bron: Goldprice.org

Macro nieuws

Deze week de economische groei in het eerste kwartaal in de VS bekendgemaakt. De groei viel behoorlijk tegen. In het vierde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 3,4%. In het eerste kwartaal is de groei teruggevallen naar 1,6%. De markt ging uit van een groei van 2,2%.

Ook het PCE-inflatiecijfer viel tegen. De inflatie was in het eerste kwartaal hoger dan verwacht waardoor de kans op stagflatie toe is genomen. Met name de hoger dan verwachte inflatie heeft impact op de kans op een renteverlaging door de FED in juni gehad. Het lijkt nu reëel dat de FED pas in juli gaat verlagen en dat het aantal renteverlagingen in 2024 tussen de 1 en 2 zal liggen.

De ECB gaat nu mogelijk als eerste de rente verlagen in juni van dit jaar. Wanneer de ECB gaat verlagen en de FED later dan verwacht dan kan dat negatieve impact hebben op de waarde van de euro. De euro is dit jaar 2,8% gedaald ten opzichte van de dollar en 17% ten opzichte van goud.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt het voorlopige cijfer van de economische groei in de eurozone over het eerste kwartaal gepubliceerd. Woensdag komt de FED met een rentebesluit. Vrijdag om 14.30 uur Nederlandse tijd wordt in de VS het banencijfer van april bekendgemaakt.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

China koopt goud en verkoopt Amerikaanse staatsobligaties

Tegenvallende economische groei in Amerika 2024

Belang terugkoopgarantie bij het kopen van goud

 

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice